SLUTREPLIK. IF Metalls förbundsledning vill kalla Industriavtalet för en ”unikt framgångsrik” modell för lönebildning. Men hur framgångsrikt har Industriavtalet egentligen varit?
Marie Nilsson och Veli-Pekka Säikkälä menar att ”märket” gett svenska löntagare reallöneökningar på 60 procent i 25 år. Men i gruppen ”svenska löntagare” inkluderas både arbetare och tjänstemän. IF Metalls ledning vet så klart att löneutvecklingen inte är rättvis.
I LO:s årliga lönerapport kan man läsa att lönegapet mellan arbetare och tjänstemän har ökat sedan märket infördes. I dag tjänar tjänstemän i genomsnitt 53 procent mer än arbetare.
Lönegapet till chefer har ökat
På samma sätt har lönegapen mellan arbetare och höga chefer ökat explosionsartat. Sedan industriavtalet tecknades 1997 har de svenska storföretagens chefer mer än fördubblat sina löner – i dag tjänar de över 60 gånger en vanlig medlem i IF Metall.
Reallöneökningar i all ära, men det är uppenbart att industriavtalet gjort att arbetarklassen i snart 25 år tagit ut för låga löneökningar. Vårt löneutrymme har i stället gått till tjänstemän och chefer – och ökade vinster.
Den genomsnittliga arbetarlönen är nu lika låg som 2010.
Nilsson och Säikkälä kallar den skenande inflationen för tillfällig, men de höga priserna är här för att stanna. Matvarujättarna och elbolagen kommer fortsätta kamma hem vinsterna och vi arbetare tvingas bära kostnaderna.
Den genomsnittliga arbetarlönen är nu lika låg som 2010. Det betyder att 10 år av reallöneökningar gått upp i rök. Det är inte unikt framgångsrikt, det är uselt.
Av Andreas Köhler
verkstadsarbetare, Karlstad, IF Metall
Emil Nordh
montör och arbetsplatsombud, Malmö, IF Metall
Jorge Nuñez
pensionerad montör, Ludvika, IF Metall
Thomas Dahlén
pensionerad verkstadsmekaniker, Göteborg, IF Metall
Gabriel Olaurim
maskinoperatör, Göteborg, IF Metall
Mikael Lundström
processoperatör, Karlskoga, IF Metall
Erik Lapinniemi
driftsoperatör, Kiruna, IF Metall
Gustav Asplund
operatör, Gävle, IF Metall
Ola Kuremyr
järnbruksarbetare, Sandviken, IF Metall