Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

L: Sverige måste markera hårt mot HBTQ-tortyren

Viktor Tarantintsev, Rysslands ambassadör i Sverige. Foto: ROGER TURESSON/TT
Fredrik Malm är utrikespolitisk talesperson för Liberalerna. Foto: Magnus Fröderberg
Joar Forssell är ordförande för Liberala ungdomsförbundet.Foto: LUF

Sverige kan inte passivt se på när ett land, dessutom i vårt närområde, bedriver utrensning av personer baserat på deras sexuella läggning.

Vi vill se utökade sanktioner mot Ryssland på grund av övergreppen, skriver Fredrik Malm och Joar Forssell (L).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER. Nyligen kom rapporter om händelseutvecklingen i Tjetjenien för regionens sexuella minoriteter. Förföljelsen av HBTQ-personer fortsätter och nu kommer nya uppgifter om att anklagade personer våldtas och torteras i förhör. Det här är fullständigt oacceptabelt för Tjetjenien som delrepublik och för Ryssland som land. EU och Sverige som demokratiska grannländer måste stå på de förföljdas sida.

Situationen i Tjetjenien har varit minst sagt bedrövlig för regionens HBTQ-personer under en mycket lång tid. Enligt tidningen Novaja Gazeta riskerar den som är öppen med att hen inte är heterosexuell med stor säkerhet att drabbas av trakasserier och dödligt våld. 

Eskalerande förföljelser

Det är en trend som har eskalerat under senare år. Under 2016 rapporterades att hundratals homosexuella män gripits på gatorna, för att sedan ha förts bort och försvunnit. Under 2017 började Tjetjenien driva koncentrationsläger för HBTQ-personer. Personer som anmäler förhållandena riskerar att fängslas. Under 2018 kom rapporter om att homosexuella män systematiskt våldtas - detta kände myndigheterna till utan att vidta åtgärder. De senaste nyheterna bör ses som en upptrappning av en mycket destruktiv utveckling.

Sverige kan inte passivt se på när ett land, dessutom i vårt närområde, bedriver utrensning av personer baserat på deras sexuella läggning. Sverige kan inte heller tillåta att länder som mottar svenskt bistånd fortsätter att utöva häxjakt på homosexuella. Därför behöver Sverige via EU intensifiera sanktionerna mot Ryssland och dra in biståndsmedel till länder där HBTQ-personer förföljs, till exempel Tanzania.

L har förslagen – nu är det upp till riksdagen

Liberalerna har aktivt drivit frågan i riksdagen. Varje år lägger vi fram motioner om att strypa bistånd till länder som fortsätter att kränka mänskliga rättigheter. Vi vill se utökade sanktioner mot Ryssland på grund av övergreppen mot mänskliga rättigheter.   

Även i år har vi lagt ett sådant förslag. Det kommer snart att röstas om i riksdagen. Det är fortfarande fritt fram för varje parti som vill stå upp för HBTQ-rättigheter att stödja dessa förslag.

Sveriges regering kan göra mer för att markera mot Ryssland. På bilden utrikesminister Margot Wallström.Foto: LISA MATTISSON

Kalla upp ambassadör Viktor Tatarintsev

Sveriges regering kan göra mer här och nu. Regeringen har fortfarande inte kallat upp Rysslands ambassadör som en följd av de senaste nyheterna, det behöver göras. Sveriges ambassader runtom i världen måste dessutom vara tillgängliga för personer som behöver en trygg plats och där de får tillgång till information. Sverige som land måste även förbli ett land dit HBTQ-flyktingar tryggt ska kunna söka asyl i när ens land förföljer en. Och Sverige måste stödja organisationer som aktivt kartlägger och motarbetar förtryck och övergrepp.

Sverige måste våga stå upp mot auktoritära regimer och förtryck – även när vi kämpar i motvind.   

 

Av Fredrik Malm 

Utrikespolitisk talesperson (L) 

Joar Forssell 

Ordförande, Liberala ungdomsförbundet