"VILL ATT SVERIGE GÅR FÖRE.""Miljöminister Andreas Carlgren säger att han vill att Sverige går före. Men det spelar mindre roll när finansminister Borg står bakom kulisserna och håller emot och när statsminister Reinfeldt nöjt säger att Sverige inte behöver göra fler åtgärder", skriver Peter Eriksson och Maria Wetterstrand om regeringens miljöpolitik. Foto: Christian Örnberg
"VILL ATT SVERIGE GÅR FÖRE.""Miljöminister Andreas Carlgren säger att han vill att Sverige går före. Men det spelar mindre roll när finansminister Borg står bakom kulisserna och håller emot och när statsminister Reinfeldt nöjt säger att Sverige inte behöver göra fler åtgärder", skriver Peter Eriksson och Maria Wetterstrand om regeringens miljöpolitik. Foto: Christian Örnberg

Maria Wetterstrand och Peter Eriksson: Vi är svensk klimatpolitik

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
Nästa vecka samlas ledare från hela världen i Cancún med en gemensam uppgift - att enas om hur vi möter klimathotet. Även om vi hoppas att stora steg tas och att världens ledare visar vägen för klimatomställning, är det få som tror att mötet kommer att resultera i det bindande avtal som världen så väl behöver.
Små - men viktiga - steg kommer säkert att tas. Men den stora globala överenskommelsen som räddar världen får vi vänta på ytterligare ett tag.
Men ett globalt avtal är inte det enda som avgör om vi klarar oss undan en klimatkatastrof. I slutändan är det länder, städer och regioner som behöver sänka utsläppen. Visst är klimathotet globalt. Men varje utsläpp sker alltid någonstans lokalt. Därför duger det inte att sitta här hemma och vänta. Vi måste alla göra vad vi kan, där vi kan.

Miljöminister Andreas Carlgren säger att han vill att Sverige går före. Men det spelar mindre roll när finansminister Borg står bakom kulisserna och håller emot och när statsminister Reinfeldt nöjt säger att Sverige inte behöver göra fler åtgärder, trots att våra utsläpp per person är nästan dubbelt så höga som det globala genomsnittet.
När det saknas en regering som tar ansvar blir det desto viktigare vad som görs av andra. Det finns alltid möjligheter att minska utsläppen i sin egen kommun, skola eller inom sitt företag.
I Sverige hade vi nyligen ett val där Miljöpartiet gjorde stora framgångar. När vi i morgon inleder våra kommun- och landstingsdagar, där uppemot 800 gröna politiker möts, så kan vi konstatera att det gröna lokala inflytandet nära nog har fördubblats.

Vi har använt
våra valframgångar till att bilda majoriteter i kommuner, landsting och regioner. Till vänster, till höger och blocköverskridande. Miljöpartiet sitter nu i majoritet i 97 kommuner och i 16 regioner och landsting, runt om i landet. Detta gör det möjligt att genomföra förändringar som minskar våra utsläpp, oavsett hur det går i Cancún.
Runtom i Sverige kan gröna politiker nu se till att modern kollektivtrafik gör det lättare att resa klimatsmart. Satsningar på att tanka biogas och ladda sin elbil kan ta fart och minska utsläppen. Mer lokalt producerad och tillagad mat i vård, omsorg och skola kommer att ge ökad kvalitet och minskade utsläpp.
Det finns fler som agerar. I mitten av november anslöt sig sex regioner i Europa till Kaliforniens initiativ att samla dem som vill gå före i klimatfrågan. Arnold Schwarzenegger, som är guvernör i Kalifornien, motiverar initiativet med att vi helt enkelt inte har råd att vänta på internationella beslut.

Ungefär samtidigt möttes företrädare från 135 städer runt om i världen kring en överenskommelse om att gå före och minska sin klimatpåverkan. Däribland Paris, Buenos Aires, Johannesburg och Los Angeles. Det finns ett starkt lokalt tryck inför Cancún och budskapet till nationerna runt förhandlingsbordet är tydligt. Det går att agera.
Det är lätt att stirra sig blind på ett globalt klimatavtal. Men ingen kommer undan det faktum att det är lokalt som omställningen behöver ske, från Buenos Aires till Borlänge. Och till skillnad mot regeringen tänker vi inte vänta.
De gröna valframgångarna runtom i landet gör att vi nu kan genomföra klimatsmart politik på riktigt.


MARIA WETTERSTRAND
PETER ERIKSSON

Maria Wetterstrand och Peter Eriksson är språkrör i Miljöpartiet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag