Maria Hasselgren om "Da Vinci-koden": Sluta hetsa mot oss katoliker

Publicerad
Uppdaterad
 • I dag har filmen "Da vinci-koden" premiär. I den framställs historien om Jesus barn med Maria Magdalena som sanningen och katolska kyrkan som fienden.
 • Men när kampen mellan gott och ont blir allvar, då är det en katolsk präst vi vill hålla i hand - både på film och i verkliga livet.
 • Det skriver i dag Maria Hasselgren i Stockholms katolska stift.
  Expressen getinglogga
  Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

  Kvinna träffar man

  , ledare i sin grupp, gifter sig med honom, får hans barn. Vips har hon fått status av gudomlig dimension. Känns historien igen? Känns den ny och fräsch? Inte det. Ändå säljer den och många kommer att vallfärda för att se filmen. För detta är grundintrigen i vår tids mest sålda skönlitterära bok "Da Vinci-koden", 45 miljoner exemplar på tre år. (2002 såldes 47 536 315 Biblar/Nya Testamenten enligt United Bible Societies). Katolska kyrkan, särskilt Opus Dei, är i boken fiende till dem som vill att Maria Magdalena och Jesu ättlingar ska vara centrum i den (kristna) historien. Vissa katoliker upprörs över en negativ och felaktig framställning. Kardinal Arinze vill åtala dem som smutskastar och samtidigt utnyttjar den kristna hållningen att förstå och förlåta, bland Jesu sista ord på korset var just "Förlåt dem, de förstår inte vad de gör". Men alla katoliker bojkottar inte filmen. Opus Dei i England meddelade nyligen att de fått nya medlemmar genom Da Vinci-koden. Något Brown säkert inte tänkt. Han tänkte nog bara på att tjäna pengar och då passade det fint in i det allmänna samhällsklimatet att slå på katolska kyrkan. Katolska kyrkan utmålas för övrigt ofta som fienden i film och böcker. Samtidigt är det henne man lutar sig mot när kampen mellan ont och gott är på allvar. I till exempel "Exorcisten" är katolska präster de "goda", liksom i "Lost".

  Att det inte finns

  någon märklig linje i Saint Sulpice i Paris, att Opus Dei inte bär munkkåpor, att Maria Magdalena inte är med på da Vincis Sista måltiden eller att Sionprioratet är en 50-talsuppfinning av en Pierre Plantard med, ska vi säga en rätt fri relation till sanning, lär de flesta nu känna till. Ändå anser många att det "nog ligger något i det". Vi människor längtar efter en djupare mening med livet, gärna en mening som går ut-över oss själva. För 15 år sedan skulle det varit omöjligt för intellektuellt hederliga människor att andas om att meningen skulle kunna ha med Gud att göra. I dag är det inget problem, om det inte ställer krav på förändrad livsföring eller på att ha hittat en sanning giltig för någon annan än en själv. En del religiösa institutioner anpassar sig villigt efter de önskemål en västerländsk medelklass har på individualism och bekvämlighet även i det religiösa. Men katolska kyrkan vågar vägra politisk korrekthet. Vi må ha haft påvar med världsliga ambitioner, korrupta kardinaler, galna präster, tokiga projekt. Men vi håller fast vid läran att Jesus är Guds son; Jungfru Maria jungfru; Gud är helig och att det som ger livet mening och därmed lycka i en djupare bemärkelse är att älska och ära Gud, inte så som vi känner för, utan så som Gud genom historien visat att han vill bli älskad och ärad. Detta tycks vara en regelrätt provokation. Ständigt hackande på katolska kyrkans syn på abort, äktenskap och så vidare är så förutsägbart att man gäspar. Man vaknar inte en morgon och tänker "jag är mot abort, jag måste bli katolik". Nej, det handlar om den omvälvande insikten att Gud älskar oss för just de vi är, och inse att denna insikt måste få konsekvenser för hela livet.

  Det är också därför

  man undrar varför, inte minst kvinnor, attraheras av det utslätade evangelium om Jesu liv och lära som Da Vinci-koden profiterar på. Varför ska vi söka kraft i att en kvinna blir gudomlig genom att gifta sig och få barn med en "högstatus-man"? Är det inte ett större under att en vanlig kvinna, Maria från Nasareth, tillfrågas om hon vill föda Guds son och lyckas förbli jungfru? Är inte det att ta kontroll över sin sexualitet i ett patriarkalt samhälle? Och att en man, Jesus, inte utnyttjar sin position vare sig för att få makt, pengar eller sex? Da Vinci-koden tillför inte något till förståelsen av vem Gud är. Men sannolikt väcker den människors nyfikenhet att söka sanningen. Den vädjar till längtan att hitta mening och sammanhang i ett alltmer splittrat samhälle. Katolska kyrkan står i mycket för ett sådant sammanhang över tid och rum, nationsgränser och etnicitet. Dessutom vilar hon på en genuin filosofisk och intellektuell grund. Kristus sträcker ut sina armar på korset för att ta emot oss alla, en kallelse som sannolikt alltfler kommer bejaka när de upptäcker att den lättköpta världsbild, med dess svartmålning av katolska kyrkan, som målas upp ibland annat "Da Vinci-koden" inte håller när det blåser snålt i livet. Om hundra år kommer miljoner människor fortfarande läsa Bibeln. Hur många läser "Da Vinci-koden"?

  Tack för att du hjälper oss!

  Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

  Stort tack!

  Tack!

  Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

  En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

  Thomas MattssonAnsvarig utgivare

  Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

  Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

  Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

  "Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

  Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


  Till Expressens startsida

  Mest läst i dag