VILL TV-SÄNDA. Maria Abrahamsson (M) anser att rättegången mot Göran Lindberg borde tv-sändas. "...allmänheten har en demokratisk rätt till insyn och kontroll av hur lagstiftningen fungerar i praktiken", skriver hon. Foto: Suvad Mrkonjic
VILL TV-SÄNDA. Maria Abrahamsson (M) anser att rättegången mot Göran Lindberg borde tv-sändas. "...allmänheten har en demokratisk rätt till insyn och kontroll av hur lagstiftningen fungerar i praktiken", skriver hon.  Foto: Suvad Mrkonjic

Maria Abrahamsson: Tv-sänd rättegången mot Göran Lindberg

Publicerad
Uppdaterad
Såväl Göran Lindberg som hans misstänkta offer har rätt till en demokratisk kontroll av hur lagstiftningen fungerar i praktiken, skriver Maria Abrahamsson.
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
Gissa om det spekuleras om vad som ligger bakom åklagarens påståenden om sadistiskt sexuellt våld kopplat till väskan med ögonbindel, läderpiskor, armband med karbinhakar, med mera. Tidigast i dag lämnar Södertörns tingsrätt besked om sekretessen ska lyftas från förundersökningen mot den förre länspolismästaren Göran Lindberg.

Om domstolen är klok häver den sekretessen på lejonparten av förundersökningsmaterialet och låter rättegången som startar i morgon vara offentlig. Ja, så som huvudregeln är enligt rättegångsbalken. Undantag bör göras bara i de delar som avser minderåriga eller där målsägandena skulle ta direkt skada av att fler än aktörerna i rättsprocessen får reda på vad som egentligen uppges ha hänt.

I det här fallet går det inte an att domstolen slentrianmässigt beslutar om stängda dörrar med hänvisning till att målet gäller sexualbrott. I stället bör det stora offentlighetsintresset väga tungt liksom betydelsen av att medborgarna får svart och vitt på att det inte tas några otillbörliga hänsyn när en av landets högsta polischefer ska rannsakas för de upprörande brott som åtalet avser. När allt kommer omkring kan de kvinnor som misstänks ha utnyttjats rent av ha åtskilligt att vinna på att Göran Lindbergs agerande inte mörkas utan blir allmänt känt.

Ett problem är dock att en offentlig rättegång inte når ut till medborgarna annat än genom det filter som stavas medierapportering. Ett försvinnande litet antal personer får plats i rättssalen, alla andra måste lita till journalisternas mer eller mindre kunniga och objektiva förmedling. Lösningen är tv-sända rättegångar.

Jo, jag hör invändningen att exponeringen riskerar att brottsoffer och vittnen inte vågar ställa upp. Det är ett viktigt påpekande. Men det går att skona dem genom att rikta tv-kamerorna mot den tilltalade och domaren (inklusive alltför ofta blundande nämndemän), åklagaren och advokaterna.

Mitt främsta argument för att tillåta tv-sända rättegångar är inte att förse medierna med snaskigt säljande stoff eller att stilla människors nyfikenhet. Jag menar i stället att rättssäkerheten skulle stärkas - också misstänkta som Göran Lindberg är värda en korrekt behandling i domstolen - och att allmänheten har en demokratisk rätt till insyn och kontroll av hur lagstiftningen fungerar i praktiken.

Domstolarnas maktutövning måste tåla att granskas, liksom åklagares, advokaters och målsägandebiträdes insatser. Säkraste sättet att säkerställa en sådan granskning är att ge medborgarna möjlighet att bilda sig en egen uppfattning utifrån vad de själva ser av vad som händer i rättegången.

Förresten är redan det över 60 år gamla fotograferingsförbudet, som än i dag hindrar tv-sända rättegångar, på god väg att luckras upp. Sedan november 2008 rullar domstolarnas egna videoupptagningar av domstolsförhören, primärt för hovrättens bruk ifall målet överklagas. Men självklart finns det ett stort mer eller mindre legitimt intresse för dessa inspelningar. Videoupptagningarna hamnar i datateknikens tidevarv lätt på villovägar. Redan har domstolsförhör i spektakulära mål lagts ut på YouTube.

Denna utveckling går knappast
att stoppa, vilket är ytterligare ett skäl till att en gång för alla avskaffa fotoförbudet och tillåta tv-sända rättegångar. Om den reformen hade funnits på plats nu skulle svenska folket självt kunnat bilda sig en uppfattning om åklagarens bevisföring, Göran Lindbergs försvar samt målets handläggning och utgång.

Nästa mandatperiod
bör riksdagen avskaffa det mossiga förbudet och inleda en försöksverksamhet med tv-sända rättegångar.


Maria Abrahamsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag