Marcin de Kaminski: "Läckorna är här för att stanna"

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
Det har varit turbulent kring Wikileaks på sistone Den senaste veckan har utvecklats till en härva av läckor, dementier, förklaringar och reaktioner.

Läckornas smaskiga
innehåll, anklagelserna mot Julian Assange och det nätskådespel som nu pågår har gjort att Wikileaks hamnat i hetluften. Men det bubblar i bakgrunden.

Att Wikileaks
gång på gång likställts med Assange har visat sig vara ett problem. Det gäller såväl inom gruppen som för dess motståndare. Amerikanska myndigheter verkar vara övertygade om att problemet Wikileaks går att lösa bara man gör sig av med Assange, med hjälp av alla till buds stående medel. Wikileaks som grupp har däremot snarare knakat i fogarna just på grund av Assange.

Under hösten
har flera nyckelspelare hoppat av projektet. Inte för att man övergett konceptet med läckor som behöver vädras, utan snarare för att man inte tror på Wikileaks som enhet. Istället bygger man upp en alternativ struktur, kallad Openleaks, som är tänkt att fungera sida vid sida med den existerande läckjätten.

Tillgången på läckor har enligt uppgift inte sinat. Snarare är det möjligheterna att få ut dem som blir begränsade av sidospår och personligt drama. Därför öppnas nu fler kanaler. Utan personkult, med läckorna i centrum.


MARCIN DE KAMINSKI

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag