Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Måns Månsson: Stick till Afrika i stället, Fredrik

Träna - men inte spela. Lasse Lagerbäck och Sven-Göran Eriksson har båda uppdrag som tränare i Afrika. Samma möjligheter borde ges spelare som till exempel till Fredrik Ljungberg, skriver Måns Månsson. Foto: STELLA PICTURES
Fredrik Ljungberg skulle kunna bli en legend på riktigt i Johannesburglaget Orlando Pirates, skriver Måns Månsson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

FAKTA

MÅNS MÅNSSON
är regissör och tidigare fotbollsmålvakt i Djurgården och Kin City FC,
Demokratiska Republiken Kongo. Hans dokumentärfilmer ”H:r Landshövding”, om
Anders Björck, och ”Kinchen”, om sportkommentatorn
Lasse Kinch, nominerades båda till Guldbaggar.

I Lagos känns det nästan som om ingen bryr sig längre. Tunga mörka regnmoln håller trafikkaoset i schack och alla verkar ha köpt den tekniska rådgivaren Lasse Lagerbäcks alibiargument om att han behövt mer tid med Superörnarna. Den stora syndabocken här nere i Yoruba-land är istället utvisade och avstängda mittfältaren Sani Kaita från de nordliga Hausa-provinserna. Visst har det starkt polariserade landet Nigeria fortfarande chansen att gå vidare ur grupp B, men uppgivenheten är tydlig.
Men vad som slår mig när jag följer Lars Lagerbäcks och Sven-Göran Erikssons respektive Afrikauppdrag i Nigeria och Elfenbenskusten är: Varför ska dessa utflykter vara begränsade till tränare?

För tio år sedan spelade jag själv fotboll i Djurgårdens IF. Jag hamnade i en närmast absurt hopplös situation som fjärdemålvakt bakom en av världens starkaste målvaktsuppsättningar bestående av Andreas Isaksson, Rami Shaaban och Pa Dembo Touray.
I stället för att ruttna bort i C-laget gav jag mig iväg till Demokratiska Republiken Kongo där jag representerade samarbetsklubben Kin City F.C. i högsta ligan Division D'Honneur.
Efter ett halvår insåg jag dock att mitt lilla äventyr i Kinshasa egentligen bara krossade några andra unga talangfulla målvakters drömmar och jag la handskarna på hyllan en gång för alla. Men föreställ er för ett ögonblick hur det hade sett ut om det var en etablerad storstjärna som dykt upp på Stade des Martyrs istället för en medioker junior?
I en värld där Europa blivit den ultimata, men för de allra flesta ouppnåeliga slutdestinationen för alla unga afrikanska fotbollsspelare, skulle en omvänd utväxling inte bara utgöra ett säkert mer än välbehövligt kulturellt utbyte för den enskilde individen - en slags bildningsresa i 00-talets ofta annars genomkommersialiserade idrottsvärld, en fotbollens "Grand Tour". Utan kanske framförallt ett oerhört starkt och symboliskt laddat ställningstagande för att Afrika i sig har ett eget värde och inte bara utgör en europeisk resurs. Varför ska unga nigerianer behöva skämmas för att de inte är utlandsproffs i Holland? Om Jay Z, Beyoncé och Snoop Dogg numer aldrig skulle komma på tanken att inte inkludera Lagos och en spelning på gamla Poloklubben på sin världsturné kan väl en lokal kultfigur som David Beckham lika gärna viga en halv säsong åt Kano Pillars?

Jag har till exempel väldigt svårt att förstå varför en ekonomiskt oberoende Freddie Ljungberg känner sig manad att flytta till ett meningslöst lag i Seattle, när han skulle kunna bli en legend på riktigt i säg Orlando Pirates i Johannesburg.
Han skulle kunna lyfta ett helt ok svenskt gage, ha ständig solsemester, spela inför 40000 personer i Soweto vecka efter vecka men samtidigt skriva fotbollshistoria och antagligen bli FN-ambassadör på kuppen. Dessutom hägrar inte bara CAF Champions League, utan även chansen att mäta sig mot alla gamla kollegor i FIFA Club World Cup.
Och om man bortser från de rent sportsliga utmaningarna så kan man ju också fantisera om en Zlatan Ibrahimovic som free agent i Zimbabwe, sprutandes in mål för legendariska Hararelaget Dynamos F.C. i Premier Soccer League?
Hur många omgångar hade Robert Mugabe överlevt den samlade världspressens invasion?

Så vänta inte på att ett blödande fotbollsförbund ska ringa om 30 år och be om era tränartjänster som ändå inte verkar ge några bärande resultat. Sök upp en av Afrikas många klassiska storklubbar och erbjud era tjänster nu. Ett fax från Lars-Åke Lagrell är allt som behövs.

Måns Månsson