Minister Åsa Regnér (S). Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Minister Åsa Regnér (S). Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Männen har ett eget ansvar

Publicerad

När talar om våldsbrott så är det en förödande majoritet män. Här råder ingen jämställdhet.

Mäns delaktighet i arbetet för jämställdhet är en förutsättning för att bryta dessa mönster, skriver jämställdhetsminister Åsa Regnér (S).

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Den här texten handlar om konsekvenserna av destruktiv maskulinitet. Det är med bestörtning jag har tagit del av Expressens artikelserie om de kriminella nätverken, gängmedlemmarna, de unga männen. 

Män som genom sina livsval orsakar så mycket elände, bedrövelse och död. Unga män som borde ha fått andra möjligheter, som borde ha stoppats – som borde ha tagit eget ansvar, valt en annan väg.

Uteslutande män, 191 män och en kvinna. Vad säger det oss? 

Vi har ett sedan länge känt samhällsproblem som handlar om män och våld.

Självklart inte alla män. Men när vi talar om våldsbrott och annan kriminalitet så är det en förödande majoritet män. Här råder ingen jämställdhet.

 

Våld skrämmer och tystar

 

Många killar och män som lever i den våldsamma och kriminella världen har vuxit upp under svåra omständigheter med social utsatthet och bristande omsorg. Men rent statistiskt så gäller de omständigheterna lika många flickor och kvinnor. Vi måste fråga oss, hur kommer det sig att en större andel av dessa flickor och kvinnor lever skötsamma liv?

Självklart finns det både kvinnor och barn som lever i den kriminella världen. En del tar aktiv del, andra är särskilt utsatta då det inte finns utrymme för egna val eller möjlighet att bryta sig loss. Våld skrämmer och tystar, det drabbar enskilda och är förödande för hela samhället.

Vi vet att det gängvåld som skapar tidningsrubriker har sin egen arena på hemmaplan. Vi vet att denna destruktiva maskulinitet och synen på vad det innebär att vara man innebär än mer våld för kvinnor och barn.

Regeringen har presenterat satsningar mot den organiserade brottsligheten och segregation. Regeringen har även beslutat om en tioårig nationell strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Vi arbetar också för att skapa ett nationellt program.

Mäns och pojkars delaktighet i arbetet för jämställdhet är en förutsättning för att bryta dessa mönster. Detta gäller inte minst insatser som syftar till att mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Frågor om män och jämställdhet inkluderar arbete mot sexuella trakasserier och köp av sexuella tjänster samt övrigt våldsförebyggande arbete för att motverka destruktiva normer kopplade till maskulinitet. Främst kopplingen mellan maskulinitet och våld.

 

LÄS MER: Jag är fruktansvärt rädd för att det redan är för sent

 

Våldsförebyggande arbete med inriktning på pojkar och män behöver utvecklas i förskolan, skolan, föreningslivet, föräldraskapsstöd och i samhällsorientering för nyanlända. Sådant arbete pågår och regeringen har dessutom beslutat om en lång rad åtgärder: 

En särskild utredare ser över återfallsförebyggande insatser riktade till män som inte är frihetsberövade och som har utsatt kvinnor, barn eller andra närstående för våld. 

Kriminalvården har fått i uppdrag att genomföra en särskild satsning med inriktning på att ytterligare stärka de återfallsförebyggande insatser som riktas mot gruppen våldsamma män.

Regeringen har gett Skolverket i uppdrag att utvärdera programmet Mentors in ViolencePrevention (MVP), vid användning i skolan. MVP har visat goda resultat i andra länder.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, har uppdrag att främja användning av effektiva våldsförebyggande program i kommuner och andra organisationer inom det civila samhället. 

Socialstyrelsen har fått i uppdrag att vidareutveckla och stödja implementeringen av verksamma metoder för att arbeta med våldsutövare. 

Män har ett eget ansvar och med dessa insatser bidrar regeringen till en varaktig förändring i rätt riktning.

 

Åsa Regnér

Barn-, äldre- och jämställdhetsminister (S)

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag