Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mångkulturella nidbilden stärks

SVT gav Malmö Eurovision för att staden är mångkulturell. Solna är  lika mångkulturellt, men med fungerande integration. Eva Hamilton  utmålar mångkultur som ett problem. Det skriver Hanif Bali (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SVT har valt att förlägga Euro­vision Song Contest i Malmö. Jag unnar Malmöborna varje positiv händelse efter år av politisk vanskötsel. Malmö förtjänar bättre än att vara Sveriges mest segregerade stad med ständig rapportering om våld, arbetslöshet och kriminalitet. Att bidra till att vända utvecklingen i Malmö hade varit en fullgod motivering från SVT:s och Eva Hamiltons sida. När de i stället framhäver Malmö som ett positivt exempel på mångkultur befäster de i stället bara fördomar.

Beslutet om att förlägga Eurovision till Malmö kläs också i några praktiska argument. Bland annat att Malmös arena är  liten och därmed möjliggör ett mindre  arrangemang. Men om fnuttighet är Sveriges ambition i sammanhanget kan man ju fråga sig varför SVT fem år framöver har bokat upp Friends arena i Solna med 65  000 sittplatser för den svenska finalen. Kvar är alltså bara Hamiltons argument om mångkultur. När jag i går frågade grevinnan Hamilton vad hon menar med mångkultur så gör hon klart att Malmö är  i särklass det mest mångkulturella vi har.

Det är minst sagt beklämmande att Public Service-vd:n omedvetet verkar köpt den främlingsfientliga definitionen av mångkultur. Ju fler problem desto mer mång­kultur synes vara slutsatsen. Hamilton borde i stället vara tydlig med att det som händer i Malmö inte är bra exempel på mångkultur. Att en minoritet känner sig förföljd av den politiska ledningen, att USA:s president känner sig nödgad att skicka ett sändebud mot antisemitism, att våldet ökar, att utanförskapet växer i hela bostadsområden och att människor känner uppgivenhet och hopplöshet inför fram­tiden är knappast mångkultur.

Ett positivt exempel på mångkultur hade SVT i stället kunnat hitta i Solna, där Friends arena ligger. Malmö och Solna är två av de kommuner i Sverige som har flest utrikes födda per capita. Sen tar olik­heterna vid. I Solna lyckas integrationen medan den i Malmö misslyckas. I en känd humorsketch från SVT sjungs det om att "blanda upp", vilket har hänt i Solna mycket mer än i Malmö. Till exempel är det mer än 20 procent vanligare med familjer med en inrikes och en utrikes född förälder i Solna än i Malmö.

Ett annat exempel som gör Solna  till en bättre förebild för mångkultur är kampen mot utanförskapet.  I Malmö är tretton procent av de  utrikes födda beroende av försörjningsstöd att jämföra med en procent i Solna. Sannolikheten att hamna i djupt  utanförskap är alltså tretton gånger högre i Malmö än i Solna för utrikes födda. Är det vad SVT menar med mångkultur?

Eller menar SVT kanske att vi som är invandrare förlorar vår kultur när vi börjar försörja oss? Det skulle kunna vara en förklaring till varför Hamilton menar att Malmö är mer mångkulturellt än Solna eftersom arbetslösheten bland utrikes födda är nästan tre gånger så hög i Malmö jämfört med i Solna.

I Eva Hamiltons försvar så är hon knappast ensam i denna blindhet och enfald om mångkultur. Det är väldigt lätt för opinionsbildare att peka på de utsatta grupper som till utseende och kultur skiljer sig från normen när det tjänar ens syften. Men när samma grupper plötsligt visar sig vara en del av en välmående och ordnad stad, då är de lika lätta att ignorera.

Nu hoppas jag att Eurovision blir ett steg i rätt riktning för Malmö. Att deras kommunstyrelseordförande inte ska hetsa mot några deltagare och att de låter sig inspireras av Solnas integrationspolitik. Som flitig gäst i Skåne och Malmö vet jag hur många goda krafter det finns för att även där kombinera öppenhet och sammanhållning, tillväxt och välfärd. Se på oss. I Solna finns inte bara Sveriges största och modernaste arena, här finns också Sveriges bäst fungerande integration.


Hanif Bali (M)

riksdagsledamot och Solnabo