Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vi verkar inte se vad som håller på att ske

Jimmie Åkesson.
Foto: Sven Lindwall
Emerich Roth.
Foto: Mikael Sjöberg

Med facit i hand hade vi kunnat stoppa nazismen på 30-talet om människor bara hade reagerat och protesterat i tid.

Nu är hög tid att reagera och protestera, ty om SD kan fortsätta växa har vi en livsfarlig utveckling i vårt land, skriver förintelseöverlevaren Emerich Roth.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Det är nu två år sedan förra riksdagsvalet ägde rum och det obehag valresultatet och det efterföljande debaclet väckte har lagt sig. Vi har vant oss vid och funnit oss i resultatet. För mig är det av yttersta vikt att hålla valresultatet och dess innebörd levande i människors medvetande, så att detta valresultat inte upprepar sig.

Jag tillhör en skara människor som redan från början var liten och som nu krymper i allt hastigare takt – de överlevande av Förintelsen, det vill säga nazisternas försök att under andra världskriget utrota alla judar och andra oliktänkande.

Vi är av naturliga skäl mycket oroade för det som sker i våra dagar, ty vi vet vilka gränslösa grymheter hat och våld kan leda till om det inte stoppas i tid. Denna kunskap har varit mycket dyrköpt.

I snart sagt varje europeiskt parlament finns invalt ett parti med rötter i den nazistiska ideologin. I Sverige har vi begåvats med Sverigedemokraterna (SD). Vi har således återigen gjort vad tyskarna gjorde i Tyskland 1933.

Det som sedan hände i nazityskland är ingenting som händer från ena dagen till den andra. Grogrunden till det hade funnits i flera generationer. Hitler fungerade som en framkallande faktor för det hatet som legat latent länge och grott.


LÄS MER: Antirasismen kommer aldrig att besegra SD


Hittills har denna grogrund inte funnits i Sverige, åtminstone inte i sådan omfattning som krävs, för att det som hände i nazityskland ska kunna hända här. Men detta håller på att ändras. SD:s framfart i väljarkåren har medfört en förskjutning av moralen, så att det otänkbara har blivit tänkbart och det omöjliga möjligt. Klarsyn har grumlats till skumögdhet och många verkar inte se vad som håller på att ske. Men jag, som faktiskt har upplevt Förintelsen, ser allt för många likheter mellan nu och då för att kunna känna mig trygg. Jag är mycket oroad.

Det SD gör är helt enkelt att skapa grogrund för att kunna genomföra sin ideologi. De har lyckats sätta sin politik på agendan och tvingat andra partier att förhålla sig till denna. Invandringen, som är och alltid har varit nödvändig för Sverige, har blivit ett problem och ingenting annat. I SD:s värld är invandringen roten till allt ont, och så länge man talar om invandringen som ett fenomen, likt den globala uppvärmningen eller missväxt, är det inte så uppenbart.

Det är emellertid ganska svårt att tänka sig invandring utan invandrare och byter man ut invandring mot invandrare i resonemanget blir klangen en annan; det är invandrarna som är roten till allt ont. Känns resonemanget igen?


Sverigedemokraterna har tvingat fram en attitydförändring, bort från den anda Raoul Wallenberg och de vita bussarna verkade i, till snålhetens och den stängda dörrens filosofi. När fler människor än någonsin sedan andra världskriget behöver vår hjälp, väljer vi att försvåra invandring så mycket det går, istället för att utfärda skyddspass och hämta hit så många som möjligt.
Sverigedemokraternas landvinningar legitimerar främlingsfientlighet och rasism. Tankar och åsikter som tidigare inte ansetts rumsrena  och därför fått existera i undanskymda vrår, behöver inte längre skämmas för sig  och kan talas ut i både slott och koja. När bärarna av dessa åsikter upptäcker varandra, rättfärdigas enfalden av sin egen spegelbild och de tyckande stärks i sina uppfattningar. Och många, blir lättare fler.
Sverigedemokraterna är inte dumma, utan tvärtom listiga. De har nästan lyckats tvätta av sig nazismen utan att tvätta sig ett enda dugg.

För mig är det mycket viktigt att Sverigedemokraterna inte normaliseras, så att de inte kan genomföra sin stövel- och uniformspolitik medan vi är förblindade av deras kostymer. 

Sverigedemokraterna har gått från att på 1990-talet ha varit ett öppet nazistiskt parti, till att vara ett dolt nazistiskt parti. Så länge man klädde sig i stövlar och bruna skjortor och skrek ut sitt budskap, så att fradgan stänkte, hade man inte större valframgångar än de partier som fortfarande gör på det viset. Men någon måste ha tänkt efter och vunnit gehör för sina tankar. Genom att klä sig propert, tala verserat och tona ner retoriken  och bara säga det som trots allt går att säga, har man lyckats framstå som ett valbart parti. Och blivit valt, märk väl.


LÄS MER: Bilden av deja vu är svår att vifta bort


Men tro för all del inte att Sverigedemokraterna är ett parti som alla andra. Sverigedemokraterna är ett dolt nazistiskt parti. 

Men hur kan jag då påstå att Sverigedemokraterna är dolt nazistiska?
■ Låt oss börja med det uppenbara; Sverigedemokraterna jobbar ihärdigt med att dölja nazismen inom partiet. De har fullt sjå med att tysta och utesluta partimedlemmar och partifunktionärer, som inte lyckas dölja sina verkliga åsikter och idéer. Och i Expressen den 28 september 2015  avslöjar parisekreterare Richard Jomshof att man är tvungen att dämpa och anpassa sin retorik, ty Sverige är inte moget för de sanna orden ännu.
■ Före valet 2014 avslöjades flera partiföreträdare med djupt rasistiska uttalanden, och en hade t o m låtit sig fotograferas med hakkorsbindel på armen.
■I samband med Sverigedemokraternas kommun- och landstingskonferens i december 2014 gav Björn Söder en intervju i DN, i vilken han utvecklade sin syn på svenskhet. Det är skillnad på medborgarskap och nationstillhörighet. Man kan inte vara både svensk och jude. Man är jude med svenskt medborgarskap. Vidare redovisar han sina idéer om att skicka tillbaka människor varifrån de kommit.
■ I intervjun hos Skavlan under våren 2015 kunde Jimmie Åkesson inte se något anmärkningsvärt med partiets propagandafilm som visades i programmet.
■ I radioprogrammet P1 Morgon den 13 oktober 2016 avslöjas att Sverigedemokraternas ekonomiske talesperson Oscar Sjöstedt deltagit i en fest/konsert arrangerad av Gula Korset, en organisation vars syfte är att hjälpa fängslade nazister. Vidare avslöjas genom en ljudupptagning hur samma person gapskrattar åt en grovt antisemitisk anekdot.
■ SD fortsätter att vara SD. Den som gör anspråk på trovärdighet och anständighet måste ta avstånd från allt som har med nazism att göra. Sverigedemokraterna har med nazism att göra.


LÄS MER: Petter: Det här är inte mitt Sverige


Jag har som initiativtagare till organisationen Exit, en organisation som hjälper ungdomar som hamnat snett i livet att komma rätt igen, träffat och samtalat med många avhoppade nazister. De har alla tagit starkt avstånd från nazismen och sina tidigare idéer och handlingar. Många har också engagerat sig för att arbeta mot extremism och hatideologier. Dessa avhoppare har alltså handlingsmässigt visat avståndstagande, inte bara dragit en fårskinnsrock över ulvaraggen. Sverigedemokraternas försök att tiga ihjäl sin nazistiska bakgrund, är inget avståndstagande. Den som släcker ljuset för att dölja sin lort blir inte ren, och inget mörker är mörkt nog att dölja lortstanken.

Varje sund människa måste inse att nazism tillhör mänsklighetens absolut sämsta och vidrigaste idéer. Samma människor måste tveklöst ta avstånd från allt som har med nazism att göra. Det faktum att partiet fortfarande kallar sig Sverigedemokraterna säger väl allt om vilka tankar och idéer som verkligen regerar det partiet?

Nu har vi två år på oss. Vi som avskyr den ideologi Sverigedemokraterna står för, och vi är en mycket stor majoritet, måste under de kommande två åren använda alla de demokratiska medel som står oss till buds för att motverka deras framgångar. Vi måste se till att SD aldrig får en chans att normaliseras. Ingen får tro att det är ett parti som alla andra.

Med facit i hand hade vi kunnat stoppa nazismen på 30-talet om människor bara hade reagerat och protesterat i tid. Nu är hög tid att reagera och protestera, ty om SD kan fortsätta växa som de har gjort har vi en livsfarlig utveckling i vårt land, och när jag skriver livsfarlig menar jag det bokstavligen.

Tro mig, jag har redan upplevt det här en gång för drygt 70 år sedan. Det är endast med kunskap om det förgångna som vi kan möta framtiden med öppna ögon och ha en chans förhindra att historien upprepar sig.


Emerich Roth

 Förintelseöverlevare

Stiftare till Fonden mot våld för medmänsklighet
i samarbete med Petter Jenner gymnasielärare

FAKTA

Emerich Roth

Förintelseöverlevare.

Stiftare till "Fonden mot våld för medmänsklighet" i samarbete med Petter Jenner.