Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Många kvinnor har valt slöjan frivilligt

Ulrika Nulty är projektledare för SVT Edit. Foto: JANNE DANIELSSON/SVT
Martin Vårdstedt är programchef för SVT Kultur och samhälle och ansvarig utgivare. Foto: JANNE DANIELSSON/SVT
Debattören Malin Lernfelt uppmanade SVT att göra upp med den stereotypa bilden av muslimska kvinnor.

SVT har gått ner sig i det identitetspolitiska träsket och normaliserar slöjan – ett allt annat än okomplicerat plagg, skrev Malin Lernfelt.

Nu svarar ansvarige utgivaren Martin Vårdstedt och projektledaren Ulrika Nulty.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK | ISLAM. Klippet "Fem tips till tv-branschen med Maryam och Sarah" är en del av en samlad publicering som lyfter frågan om representation i tv-serier utifrån rollfiguren "Sana Bakkoush" och reaktionerna på sista säsongen av SKAM (NRK) med henne i huvudrollen. Frågan fördjupas i ett halvtimmeslångt avsnitt med titeln just ”Vad händer efter Sana?”, som finns att se på SVT Play. Där medverkar förutom skådespelaren Iman Meskini även artisten Mona Haydar, som bär hijab, och komikern Atheer Yacoub, som inte bär hijab.

Vi håller med om att media behöver göra upp med den stereotypa synen på vad en muslimsk kvinna är. Det betyder också att vi inte alltid måste prata om förtryck så fort en slöjbärande kvinna visar sig i tv. Genom att uteslutande koppla plagget till fundamentalistisk islamism underkänns en stor del av världens kvinnors fria val, vilket inte heller gagnar den som vill nyansera bilden av hur en muslimsk kvinna kan se ut och vara. 

 

LÄS MALIN LERNFELTS TEXT: SVT:s märkliga idé om muslimer i tv-utbudet

 

Religionsfriheten är en grundpelare

Religionsfriheten är en grundpelare i det demokratiska statsskicket och det finns många olika sätt att, och skäl till att, vilja synliggöra sin tro. Det är sant att långt ifrån alla muslimska kvinnor bär hijab, vilket också syns i programmet.

Frågor om religiös fundamentalism och kvinnoförtryck är självklart viktiga och en del av SVT:s uppdrag att belysa, och vi gör det löpande bland annat i vår nyhetsrapportering. Men Edits syfte den här gången var att diskutera representation inom populärkulturen och frågan om vem som tillåts föra vems talan i det offentliga.

 

Av Ulrika Nulty

Projektledare Edit

Martin Vårdstedt

Programchef SVT Kultur och Samhälle, ansvarig utgivare