Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Många bär ansvar för de ensamkommande

Att partier över tid ändrar uppfattningar händer, men ansvarstagande partier måste se att när individer kommer i kläm av deras beslut, och i princip blir rättslösa så måste man kunna ta hänsyn till de individerna.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Rasmus Ling är migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet.
Foto: MP

Under våren ska en ny migrationslagstiftning läggas fram av regeringen till riksdagen

Sverige behöver en långsiktig migrationspolitik, och den måste vara human. De som bott i Sverige länge och rotat sig här måste få möjlighet att stanna, skriver Miljöpartiets Rasmus Ling.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Skillnaderna i människosyn mellan riksdagens partier är avgrundsdjup. Det blev återigen tydligt förra veckan då Tobias Billström (M) beklagade sig över att barnkonventionen får genomslag i migrationspolitiken, efter att en 14-årig flicka född i Sverige fick uppehållstillstånd med hänvisning till den. Inte ens barn som har levt hela sina liv i Sverige förtjänar att få stanna i Moderaternas Sverige. Det förklarar en del av deras syn på ensamkommande.

https://twitter.com/TobiasBillstrom/status/1348863066369368064

Jag har inget hopp om att M eller SD ska besinna sig, men andra partier måste jobba konstruktivt för en hållbar lösning. Många partier bär på olika sätt ansvar för hur situationen ser ut för de som omfattas av gymnasielagen.

Vi måste laga efter läge

En långsiktig och förutsägbar migrationspolitik är alltid önskvärd, men när samhället drabbas av kriser måste man se hur människor påverkas och laga efter läge.

Regeringen kommer att lägga fram en proposition om att underlätta för de som omfattas av gymnasielagen, genom att förlänga tiden att få arbete till ett år för att få uppehållstillstånd, i stället för sex månader. Det är viktigt mot bakgrund av hur pandemin har påverkat arbetsmarknaden.

Många av de ensamkommande som omfattas riskerar utvisning till Afghanistan, ett av världens farligaste länder. Konfliktnivån är hög, osäkerheten extrem, rättslösheten närmast total.

Liberalerna har enbart varit emot, utan att säga något om hur situationen bör lösas.

Omkring 7 000 av de ensamkommande som kom till Sverige 2015 omfattas av gymnasielagen. De ansökte om asyl före den 24 november 2015, men hann på grund av olagligt långa handläggningstider inte få sin ansökan hanterad förrän efter 18-årsdagen, eller utsattes för rättsosäkra åldersbedömningar. Dessa ungdomar hamnade i kläm i ett svårt läge och förtjänade en andra chans, därför drev vi igenom gymnasielagen med stöd av S, V och C.

Vad hände med Billström?

De partier som röstade emot, bland andra M, har varit högljudda i sin kritik. Bara ett år tidigare var Tobias Billström migrationsminister när statsminister Fredrik Reinfeldt valtalade om att vi skulle öppna våra hjärtan. Sedan dess har Moderaterna gjort en u-sväng i sin politik. Att partier över tid ändrar uppfattningar händer, men ansvarstagande partier måste se att när individer kommer i kläm av deras beslut, och i princip blir rättslösa så måste man kunna ta hänsyn till de individerna. Billström hade uppenbarligen inte sett till att Migrationsverket och Migrationsdomstolarna hade beredskap för situationen som uppstod 2015.

Ansvaret faller givetvis också på Centerpartiet och Liberalerna. Centerpartiet sa i våras att de ville göra ändringar i gymnasielagen, så att de som omfattas skulle få en rimlig chans att få arbete efter studierna, och därmed uppehållstillstånd. Några månader senare kovände man, med högst oklara argument. Liberalerna har enbart varit emot, utan att säga något om hur situationen bör lösas.

Många är djupt rotade i Sverige

Under våren ska en ny migrationslagstiftning läggas fram av regeringen till riksdagen för att ersätta den tillfälliga lagen som går ut i sommar. En viktig del handlar om hur den humanitära skyddsgrunden ska utformas. Centerpartiet har sagt att man vill ha en human omformning, och att de flesta som omfattas av gymnasielagen kommer att kunna stanna av humanitära skäl.

Från Miljöpartiet välkomnar vi förstås det. Det är dock osäkert hur skyddsgrunden kommer att tolkas av domstolen. Vi riskerar att många som varit i Sverige i många år och är djupt rotade här, ändå inte kommer att omfattas.

Sverige behöver en långsiktig migrationspolitik, och den måste vara human. De som bott i Sverige länge och rotat sig här måste få möjlighet att stanna.


Av Rasmus Ling (MP)

Migrationspolitisk talesperson