Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Många är besvikna på LO:s klimatsvek

Debattören Robin Rushdi Al-salehi tänker strejka på fredag.Foto: Jeanette Hägglund
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: JESSICA GOW/TT

Om vi ska ha en rättvis klimatomställning så måste de svenska facken visa att de menar allvar och mobilisera till den globala klimatstrejken den 27 september. Arbetsrättsexperter har gett oss fackföreningsmedlemmar rätt att strejka, och det kommer vi att göra, skriver Robin Rushdi Al-salehi med flera.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Vi är många fackföreningsanslutna yrkesverksamma inom hållbarhet som förundras över den chans som fackföreningarna verkar spela bort i och med klimatstrejken den 27 september. Arbetsrättsexperter har gett oss fackföreningsmedlemmar rätt att strejka, och det kommer vi att göra.

Som svar till LO:s artikel i Expressen där de menar att ”debatten om klimatet har urartat till köttbulleskam”: Vi är många som besviket måste påpeka att LO absolut borde känna skam om köttet kommit till genom skövlad regnskog från Amazonas. Det räcker inte med att matjättarna Ica och Coop där köttet köptes från har kollektivavtal i Sverige, de måste löpa linan ut och bojkotta köttet och sojan som kommer från Brasilien, vilket matjättarna inte gör i dag. 

Om LO menar allvar när det kommer till att värna om sina medlemmar i Sverige, arbetare globalt och klimatet, så måste de kunna se helhetsbilden om hur allt hänger ihop och agera därefter.

Ohållbar utveckling i Brasilien

Under våren har vi läst om hur maktskiftet i Brasilien dramatiskt påskyndat skövlingen av Amazonas tusenåriga regnskog till förmån för de stora kött- och sojaindustrierna. Vi har i samma veva sett hur desperata människor söker sig till regnskogen för att göra sig en hacka på de sista orörda naturresurserna som finns. Människor som illegalt hugger ner träd för att sälja timret. Människor som gräver efter guld djupt inne i regnskogen sprider föroreningar där avfallet från gruvorna dumpas. Människor som tänder eld på fält för att underlätta för ett växande jordbruk. Allt detta medan urfolket tvångsförflyttas.  

Den svenska fackföreningsrörelsen borde lyssna på Greta Thunberg och kalla till klimatstrejk, anser debattörerna.Foto: JUSTIN LANE/TT

Det som för närvarande sker i Brasilien är ett tydligt exempel på de drastiska åtgärder som socialt utsatta arbetare kan tvingas ta till för att kunna få ihop en inkomst. I det långa loppet innebär dock deras utsatthet att de sågar ner grenen som de själva sitter på, som Brasilien sitter på och som hela vår mänsklighet vilar på. Allt för att mätta den enorma global efterfrågan på världsmarknaden, där kortsiktig vinst går före klimatet.

Inga köttbullar på en död planet

Här ser vi hur miljöfrågan aldrig har varit, och aldrig kommer att bli, frikopplad från kampen för arbetares rättigheter globalt. Det finns ju ”inga jobb på en död planet” och absolut inga köttbullar.

När det kommer till den globala klimatstrejken på fredag 27 september som organisationen Fridays for future och Greta Thunberg uppmanat oss vuxna att delta i, är vi som undertecknat denna artikel otroligt besvikna över att facken nobbat hennes uppmaning – men vill här ge facken en andra chans. 

Vi vill inte att ni ska bli obsoleta, men om ni inte stöder nästa generations yrkesverksamma och vår tids viktigaste ödesfråga så kommer ni att tappa en stor del av dem.

Internationella facket backar Greta

Arbetsrättsexpert efter arbetsrättsexpert har uttalat sig positivt: Klimatstrejken den 27 september är en arbetsrättslig fråga och ungdomarna kommer inte att strejka ensamma. Det internationella världsfackförbundet IFS (ITUC), som alla tre svenska centralorganisationer är medlemmar i, och som samlar 200 miljoner fackföreningsanslutna världen över, backar Greta och ungdomarna i den globala rörelsen Fridays for future som strejkat överallt i världen varje fredag i mer än ett år.

Vi som ska strejka har inte bara fått moraliskt rätt, utan nu även fackligt stöd och än är det inte försent. Vi hoppas att LO och de övriga väljer att tänka om och varslar till strejk för att visa hur vi arbetare inte tänker acceptera arbetsgivare som inte visar hänsyn till människor, djur och natur i sina verksamheter. Vi vill inte att ni ska bli obsoleta, men om ni inte stöder nästa generations yrkesverksamma och vår tids viktigaste ödesfråga så kommer ni att tappa en stor del av dem. 

Det är vi vuxna som bär ansvaret

Vi som lever i dag är den sista generationen som kan vända denna klimatkris och vi vuxna måste vakna upp och inse allvaret när världens barn strejkar. 

Om vi ska ha en rättvis klimatomställning så måste ni, de svenska facken, visa att ni menar allvar och mobilisera till den globala klimatstrejken den 27 september. Inte förminska debatten till att handla om köttbullar.

 

Av Robin Rushdi Al-salehi

Hållbarhetschef, medlem i Vision

Jonna Elofsson Bjesse

Kommunikationsansvarig, medlem i Unionen

Ahmed Al-Qassam

Kommunikatör, medlem i ST

Simon Iaffa Nylén 

Hållbarhetsansvarig, medlem i Sveriges ingenjörer

Sara Nyberg

Energi- och miljöingenjör, medlem i Sveriges ingenjörer

Fanny Jönsson

Kommunikatör, medlem i Jusek

Jonas Hugosson

SO-lärare, medlem i Lärarförbundet

Robert Zackrisson

Fritidspedagog, medlem i Lärarförbundet

Felicia Sen

Klimathandläggare, medlem i Unionen

Rodrigo Muñoz

Affärsutvecklingsansvarig hållbara start-ups, medlem i Unionen

Hannes Anagrius

Driver podcasten Tillväxtparadigmet, medlem i Unionen