Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Män måste ta ansvar för våldtäkterna

Jonatan Alfven
Foto: Foto:privat
Foto: Fredrik Samuelson

Trots att 99 procent av Sveriges män inte har något med våldtäkterna att göra kan samma 99 procent vara en direkt avgörande faktor till att en kvinna i framtiden kan undgå att bli våldtagen, skriver hjälparbetaren Jonatan Alfven. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Nya larm om våldtäkter dundrar in, nu senast på Peace and Love i Borlänge och dessförinnan på Bråvalla och Putte i Parken. Festivalerna har blivit en metropol för våldtäktsmän. I publikhaven tränger man sig in, letar efter den mest berusade flickan och till musikens dån smyger sig på bakifrån och våldtar henne.

Festivalarrangörerna står lika handfallna som polisen. Man kan inte garantera säkerheten. Någon menar att föräldrarna ska prata med sina barn innan varje festival börjar medan en annan menar att nått slags armband ska hålla våldtäktsmännen borta. Men nej, vi stoppar inte våldtäkterna på festivalerna. Vi stoppar dem i vardagen.

Det är där det börjar. På fotbollsmatchen, i omklädningsrummet, vid matbordet och på arbetsplatsen. Det är här vi tar besluten som sätter spår i våra liv.

Det är här du som fotbollsspelare, domare eller supporter kan säga nej till våldtäkter. Börja bojkotta könsorden, varna spelare när de vräker ur sig kvinnoförnedrande kommentarer och strunta i att sjunga med i ramsor som "vi ska våldta era horor" och "sålt sig som en hora". På samma sätt som vi bojkottar rasismen, ska vi även bojkotta kvinnoförnedringen runt fotbollsplanen.


LÄS MER: Lägg ner Bråvallafestivalen 


Det är här du som går i skolan kan bli en vardagshjälte för hundratals flickor. När du vid nästa tillfälle säger ifrån till dina kompisar att hålla käften när man drar förlöjligande kommentarer om vilka tjejer man vill ligga med, kommer du med ditt mod kunna förändra en hel skola.

Det är här du som är förälder kan bli föredömen för dina barn och kommande generationer. Prata om problemet. När en våldtäkt ägt rum i Sverige, samla familjen och prata om vad som verkligen har skett. Försöka känna av den smärta det innebär, och skapa ett kraftigt förakt mot våldtäkterna.

Det är här du som sliter på din arbetsplats kan påverka. Skäms inte för din åsikt. Stå på dig. Det inger respekt. Det är här du kan göra något drastiskt, som att riva ner alla de där affischerna på nakna tjejer som täcker hela väggarna, eller ryta till mot polarna när de kallar en kvinna för hora eller slampa.


LÄS MER: Förövarna är de som måste stoppas 


Vi män måste börja ta ansvar. Låt oss skapa en slags rörelse där vi drar vårt strå till stacken. Inte bara för att vi är män utav kärlek till kvinnorna. Trots att 99 procent av Sveriges män inte har något med våldtäkterna att göra kan samma 99 procent vara en direkt avgörande faktor till att en kvinna i framtiden kan undgå att bli våldtagen.

Vi behöver en frimodig armé av män och pojkar som reser sig i det här landet. Som tar fighten för kvinnor och barn som utsätts för våld.

Så många nätter ligger jag sömnlös. Jag vet att när jag ligger där i min trygga säng så finns det en flicka i vårt land som i samma stund plågas och våldtas.

Det är för henne vi ska kämpa. Vi får aldrig sluta kämpa.


Jonatan Alfven

Arbetar på organisationen LoveNepal