Christer Nylander. Foto: / PRESSBILDChrister Nylander. Foto: / PRESSBILD
Christer Nylander. Foto: / PRESSBILD
Metin Hawsho Foto: David LagerlööfMetin Hawsho Foto: David Lagerlööf
Metin Hawsho Foto: David Lagerlööf
Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSENFoto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN
 Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN

Män måste ta ansvar för de män som våldtar

Publicerad

Det är inte tjejerna som ska behöva anpassa sitt beteende eller begränsa sin rörelsefrihet. Det är killarna som måste respektera tjejernas integritet, skriver Liberalernas Christer Nylander och Metin Hawsho.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Festivaler borde innebära trevliga upplevelser och minnen, men förra årets festivalsommar kantades tyvärr av våldtäkter och sexuella trakasserier som eskalerade. Sorgligt nog verkar vi gå  en liknande sommar till mötes. Redan från årets första festivaler runtom i landet kom rapporter om våldtäkter mitt i publikhavet, på festivalområdet eller på hotellrum. Det finns inga alternativ eller ursäkter. Detta är oacceptabelt och måste få ett stopp. Gärningsmännen, killar och män begår ett grovt brott som kränker både offrets kropp och frihet, samt otryggheten som skapas i samhället drabbar i första hand unga tjejer. 

Det vi ser är tyvärr ett klarligen mönster. Killar tar för sig, kränker och objektifierar tjejer. Och det sker inte bara på konserter och evenemang, utan dagligen överallt i vårt samhälle. Ibland synligt, ibland i det fördolda. Det är inte tjejerna som ska behöva anpassa sitt beteende eller begränsa sin rörelsefrihet för att inte locka unga killars blickar och händer. Det är killarna som måste respektera tjejernas integritet. Kränkningar får definitivt inte viftas bort som pojkstreck. Samhället måste kraftsamla och stötta tjejerna.

 

LÄS MER: Jag vågar inte gå på festival i sommar 

 

Det handlar om värderingar och att stå upp för det som man tycker är rätt och riktigt.  Fler vuxna och ungdomar måste reagera och sätta ned foten. De goda krafterna måste höras, synas och vara närvarande i mycket högre utsträckning. 

Föräldrar, inte minst pojkarnas vårdnadshavare har självklart ett särskilt påtagligt ansvar. Den här texten riktar sig inte till alla flickföräldrar som oroar sig över sina döttrar. Det är pojkföräldrarna som borde oroa sig över vad deras söner gör och se till så att de inte tar sig friheten att kränka andras frihet.

Men även om det viktigaste handlar om att i vardagen motarbeta unkna värderingar så behövs också politik. Lärare och rektorer måste få tydligare befogenheter att upprätthålla ordning i klassrummen. Tydliga värderingar om jämställdhet ska förmedlas. Ungas brott måste tas på allvar och behandlas tidigt och snabbt. Den generella straffrabatten för unga bör minskas eller tas bort helt för ungdomar.

De som är nyanlända till Sverige bör mötas av ett samhälle som står upp för jämställdhet och liberala värderingar. Samhällsinformationen för de som kommer till detta land ska vara tydlig och betydande. Socialtjänsten behöver starkare befogenheter i ett tidigt stadium för att bryta en negativ utveckling för barn som riskerar att hamna i en kriminell livsstil. Arrangerar man festivaler måste man också naturligtvis kunna garantera tjejers trygghet och integritet, annars ska man bli av med tillståndet. 

 

LÄS MER: Lägg ner Bråvallafestivalen 

 

Givetvis är det inte alla män som tafsar och inte alla killar som trakasserar. Men man kommer dessvärre inte ifrån att också män som inte tafsar har ett moraliskt ansvar att våga säga ifrån, att inte normalisera eller vifta bort sexuella trakasserier och kränkningar.

Man hoppas att vi har lärt oss av förra sommarens debatt och tidigare händelser. Låt oss visa det genom att denna sommar inte blir som den förra, låt oss vända trenden innan fler festivaldrömmar förvandlas till mardrömmar.

 

 

Christer Nylander

Riksdagsledamot (L)

Metin Hawsho

Kommunpolitiker  (L)

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag