Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man måste få göra vinst på friskolor

Centerpartiet vill införa ett obligatoriskt och aktivt skolval och vi vill se en bredare översyn av skolpengssystemet, skriver Fredrik Christensson.
Foto: SHUTTERSTOCK
Fredrik Christensson är utbildningspolitisk talesperson för Centerpartiet.
Foto: ANITA CARLSSON

Kalle Sundin från Katalys ställer på Expressens debattsida frågor kring vår utbildningspolitik

Låt oss därför vara tydliga med vad Centerpartiet står för, skriver Fredrik Christensson (C), utbildningspolitisk talesperson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Det som är viktigast för oss är att alla elever får en bra utbildning. Vi tror att det bäst kan uppnås om det finns flera alternativ att välja bland, och att föräldrar och elever faktiskt har makten att välja skola. Och välja bort. Tidigare låg den makten hos politiker, vi tycker den ska ligga hos föräldrar. 

Tack vare valfriheten har människor fått möjlighet att välja en skola med en pedagogisk inriktning de tror på, välja bort närmsta skola som inte hållit måttet och möjliggjort för fler att få egen makt över sitt liv. Det har också gjort att många skolor på landsbygden kan få finnas kvar då ett föräldrakooperativ eller en entreprenör kan driva verksamheten vidare om den kommunala skolan lägger er.

Vinsten är en förutsättning 

Vi måste börja i änden om vad vi vill uppnå, eftersom det trots allt är det centrala. Att det finns en möjlighet att göra vinst är en förutsättning för att det ska finnas fristående skolor, som är öppna för alla elever att söka sig till. Men vinst ska inte ske på en enda elevs bekostnad. Skolans främsta syfte ska alltid vara att ge elever tillräckligt med kunskap. 

Alla skolor, oavsett huvudman, måste snabbare kunna stängas ner om de inte når upp till krav och kunskapsmål.

Men det behövs också reformer för att vi ska lyckas bättre med detta. Det handlar främst om att, stärka lärarprofessionen, ställa höga och tydliga krav på huvudmännen och att möjligheten att välja ska vara för alla, inte bara få förunnat. 

Flera förslag

Därför har vi lagt fram ett antal förslag för att komma tillrätta med segregationen och utveckla kösystemet. 

Vi vill till exempel införa ett obligatoriskt och aktivt skolval och vi vill se en bredare översyn av skolpengssystemet. För att alla skolor ska hålla en hög kvalitet behövs insatser på bred front. Vi måste även bli bättre på att ge stöd och ställa krav på de skolor som inte bedriver god utbildning. Alla skolor, oavsett huvudman, måste snabbare kunna stängas ner om de inte når upp till krav och kunskapsmål eller frångår en demokratisk värdegrund. 

Vi måste ta tag i de utmaningar som finns. Det är mycket bekymmersamt att var sjätte elev lämnar grundskolan utan behörighet till gymnasiet. Vilket vi också vet är viktigt för etablering på arbetsmarknaden. Att alla skolor håller höga kvalitetskrav, klara skarp tillsyn och ha likvärdiga förutsättningar att bedriva sin verksamhet är helt centralt. Det viktigaste är återigen att eleven får en bra utbildning oavsett vilken skola hen studerar på. 


Av Fredrik Christensson (C)

Utbildningspolitisk talesperson