Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mammas pension räcker till kaffe och en halv fralla

Pelle Åresson med sin mamma Bibbi, 94. Hon har 29 kronor om dagen att röra sig med när boende, mat och morgontidning är betald.
Foto: Emelie Makrill/Tranås Tidning
Bibbi är en av Sveriges 328 000 fattigpensionärer.
Foto: Emelie Makrill/Tranås Tidning

Samhällets hanterande av min mamma och resten av fattigpensionärerna är ynkligt. 

En tusenlapp extra i månaden kan vara skillnaden som gör skillnaden. Det behöver inte utredas. Det ska omgående genomföras. Vilket parti är emot? skriver Pelle Åresson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | FATTIGPENSIONÄRER. För en tid sedan publicerade Aftonbladet en debattartikel där jag skrev om fattigpensionärernas ekonomiska villkor. Efter samråd med min mamma Bibbi, 94 år gammal, valde jag att lyfta fram hennes situation som ett konkret exempel på hur vissa pensionärsgrupper har det i Sverige i dag. Tyvärr har det smugit sig in ett fel i handlingen. Jag trodde att Bibbis samtliga pensioner utbetalades från Pensionsmyndigheten. Därför utgick jag från dessa siffror när debattartikel skrevs. Häromdagen kom mamma med ett nytt brev från KPA. Som många vet sköter de om kommuners och landstingens pensionsutbetalningar. Efter 21 års jobb hos kommunen får hon ytterligare 594 kronor per månad efter skatt, eller knappt 20 kronor per dag.


LÄS MER: Det största sveket – nu blir helt vanliga pensionärer hemlösa 


Jag är naturligtvis ledsen för detta misstag. Jag ber om ursäkt, det var verkligen inte min mening. För att vara helt säker har jag i dagarna grävt fram hennes självdeklaration för inkomståret 2017 och dubbelkollat så det inte dyker upp några ytterligare överraskningar. Nu är jag helt säker på siffrorna.

Mamma har 29 kronor att spendera per dag, när boende, mat och morgontidningen är betald. En kopp kaffe och en halv ostfralla på lokala fiket kostar 30 kronor.

Ynkligt snålt mot medborgarna

Justerat för detta har hon därför ytterligare 20 kronor utöver de tidigare redovisade 9 kronorna, alltså totalt 29 kronor i portmonnän att spendera per dag, när boende, mat och morgontidningen är betald. En kopp kaffe och en halv ostfralla på lokala fiket kostar 30 kronor. Vet inte om detta skadar min trovärdighet. I debatter måste man ju hålla sig till sanningen. Själv tycker jag fortfarande att det är ynkligt av samhället att så snålt behandla denna stora grupp av medborgare. Bibbi har två barn och fyra barnbarn. Om vi bara antar att samma gäller för övriga i kollektivet fattigpensionärer. Då handlar det om närmare 2 miljoner närstående. Ganska många. Snart är det val till riksdag och kommun. Jag säger inte mer.

Gruppen fattigpensionärer i Sverige omfattar 328 000 personer, enligt uppgifter i tidningen. De har det inte så fett. Ingen särskilt sexig fråga eller rubrikskapande är den heller. Gruppen är inte heller särskilt talförd eller drivande. När man är på väg in i åldrandets dimmor måste andra träda fram och hjälpa till. De behöver hjälp med att kratta manegen. 

Finns det något parti som är emot en höjning?

Politikerna duckar och Stefan Löfven är tyst! Kan det vara så att han sköter de stora frågorna och fattigpensionärerna passerar under radarn? Det måste man ha respekt för. Själv tycker jag att det är fullt rimligt att våra fattigaste pensionärer åtminstone skulle få en tusenlapp till i månaden. Det kan vara skillnaden som gör skillnaden. En sådan reform skulle kosta staten omkring 4 miljarder kronor. Det behöver inte utredas. Det ska omgående genomföras. Vilket parti är emot?

Jag gillar min mor skarpt och vill varje dag lysa upp hennes tillvaro. Poeten Göran Tunström skrev en gång: "När mammor dör, växer det sly överallt. Men vi ska sjunga och dansa med våra mödrar i en solig glänta medan de ännu lever".

Trots sin höga ålder är Bibbi fortfarande lite fåfäng. Om Jenny och Steffo på TV4 skulle höra av sig och bjuda in Bibbi och hennes lille gosse till tv-soffan. Då tror jag inte mamma skulle vara särskilt svårövertalad. Men bara om de i förväg lovar att hon får vara mycket i bild.


Av Pelle Åresson

Tranås

Son till Bibbi, 94


LÄS MER: Skulle du betala 403 000 kr för en Iphone, Löfven? 

LÄS MER: Pensionärer tvingas sälja gatutidning för att överleva 

LÄS MER: Efter 50 års yrkesliv: Elsy måste sälja korv för att få pengarna att räcka