DEBATT. I onsdags stod det klart att även äldreomsorgen i Malmö går över till stordrift med stora institutionsliknande särskilda boenden med 74 äldre förpassade in i 32 kvm små lägenheter med en minimal utemiljö helt klädd i betong.
Tidigare har vi sett uppförande av gigantiska förskolor där man knappast haft barnens bästa i fokus, utan enbart vinsterna med stordrift. Min egen arbetsplats, en F-6 skola som varje år ligger i den absoluta toppen avseende meritpoäng, ska nästa höst bli en F-9 skola och öka från 560 till 1200 elever. Stordrift även här.
Socialbidragen har legat jämnt kring en miljard kronor årligen – trots att Malmö har ett 80-tal bristyrken.
Det är inte allt för länge sedan man i Malmö sa att vi skulle ha skolor med max 600 elever i. Man till och med rev halva Sofielundsskolan för att markera slutet på stora skolor, men som sagt, nu är det stordrift som gäller i alla våra kärnverksamheter. Man kan fråga sig varför?
Fem miljarder i bidrag varje år
Det råder inte brist på skattemedel i vår stad och vi får årligen ett fem miljarder kronor stort stöd från stat och skötsamma kommuner. Hur är det då möjligt att pengarna inte räcker till? Det är knappast förskolebarnen, skoleleverna eller de äldres bästa man har i fokus när man går från småskalighet till storskalighet i kärnverksamheterna.
Socialbidrag, som man ofta säger i dagligt tal, har legat jämnt kring en miljard kronor årligen oavsett hög- eller lågkonjunktur trots att Malmö har ett 80-tal bristyrken såsom exempelvis städare, serveringspersonal och hantverkare. Man betalar ut runt tio miljoner kronor per år till människor som vistas illegalt i riket. Man har ett stort antal kommunalt finansierade vuxennöjen årligen. En massa gratis arrangemang till barn och ungdomar trots att man varje månad i sitt socialbidrag får ett antal hundra kronor per barn till fritidsaktiviteter.
Ja, listan kan göras lång på hur kommunen använder våra skattemedel till annat än kärnverksamheten.
Varför inte säkra kärnverksamheten först?
Låt mig vara tydlig. Jag har ingenting emot att Malmö stad finansierar roliga saker, men det kan man göra först när man säkrat kärnverksamheterna. Det är lite som med den egna privatekonomin. Du kan inte gå på restaurang, bio, resa eller köpa ny tv förrän du först betalat din hyra, räkningar, skaffat mat på bordet, köpt kläder till dina barn eller köpt nya glasögon. Annars blir det konsekvenser.
Dessa konsekvenser syns nu tydligt i Malmös äldreomsorg genom att man tecknar hyreskontrakt på institutionsliknande särskilda boenden, samtidigt som man lägger ned små trevliga enheter såsom Bellisgården och Fosietorp. Styret hade knappt stöd från facket när beslutet om att teckna hyresavtalet på Sjöstaden fattades. Många kritiska synpunkter kom från facket, detta i ett bygge som borde ligga i framkant av den framtida äldreomsorgen, men tyvärr inte gör det.
Fråga dig vad du får för skatten
Det är inte rimligt att våra äldre som bidragit stort till den välfärd vi nu åtnjuter inte ska få den trygghet och kvalitet de förtjänar på ålderns höst, som de genom inbetald skatt i många decennier dyrt betalat för.
Det är dags för Malmöborna att stanna upp och se vad de får för sina skattepengar. Tror man att stordrift är bäst för sina barn och äldre anhöriga, då ska man fortsätta rösta på vänsterfalangen. Men om man vill ha fokus främst på kärnverksamheter såsom förskola, skola, vård och omsorg före aktiviteter som ligger utanför kommunens kärnuppdrag, då ska man rösta på Moderaterna. Vi har alltid haft den enskilda individen i fokus framför stordrift.
Av John Roslund (M)
Kommunfullmäktigeledamot i Malmö