Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Malmö bjuder hela Europa på folkfest

Foto: Ronny Johannesson

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I Sveriges modernaste stad finns Sveriges modernaste arena för storslagna musikevenemang. Malmö arena har lockat världsstjärnor som Leonard Cohen, Elton John, Lady Gaga och Britney Spears till Malmö.

Nästa år är det dags för alla artister i ­Eurovision Song Contest att stå på samma scen. Tävlingen har blivit en symbol för det gränsöverskridande ­Europa precis som Öresundsregionen med Malmö, Skåne och Köpenhamn är ett ­lysande exempel på. Självklart ska Euro­vision Song Contest 2013 av­göras här.


Senast Malmö stod värd för Eurovision Song Contest var 1992. Sedan dess har staden gjort en fantastisk resa från framgångsrik industristad på nedgång till modern kunskapsstad. Ett skruvat hus som sträcker sig mot skyn har fyllt hålet i himlen efter Kockumskranen.

Vi Malmöbor är stolta över stadens stora omvandling och kan inte vänta på att få visa upp vår fantastiska stad för resten av Europa. Framgångsresan har gett Malmö en plats i en av Europas mest dynamiska storstadsregioner med 3,5 miljoner invånare. Med två flygplatser, en av dem är Nordens största, är det lätt att ta sig hit.

Till Kastrup flyger plan från hela världen och på bara tio minuter tar man sig enkelt därifrån till Hyllie och Malmö arena via Öresundsbron.


Eurovision Song Contest är inte bara ett utmärkt tillfälle att visa upp Malmös bästa sidor för Europa utan också ­Sveriges.

Turning Torso har blivit utsedd till världens tredje vackraste skyskrapa, endast slagen av en byggnad i New York och en i Dubai.

Öresundsbron är länken till Europa. Citytunneln är landets modernaste tunnelbana. Malmös arbete med hållbar stadsutveckling och miljö är det bästa som Sverige har att erbjuda. Det är världskänt och har uppmärksammats av FN i form av två prestige­fyllda priser: Scroll of Honour och World Habitat Award. Självklart är vår ambition att erbjuda Europas första gröna Eurovision Song Contest.


Malmö är en evenemangsstad att räkna med och lockar stora mängder besökare året runt. Handbolls-VM i januari 2011 besöktes av en stor publik från såväl Malmö, Skåne som resten av världen. Det blev en braksuccé och var ett av Sveriges största evenemang förra året. Med den erfarenheten är vi mer än redo att ta oss an en av Europas största musiktävlingar. Att just dagarna i maj 2013 ostört kan vigas åt musiken och Eurovision Song Contest tar vi som ett tecken på att Malmö är rätt värd. Vi kommer att ägna all vår uppmärksamhet åt tävlingen, vilket gör det upplagt för folkfest. Det kommer att bli magiskt, helt i Eurovision Song Contest anda.

Tänk att dessutom kunna få uppleva ishockey-VM i Stockholm, Göteborgs­varvet i Göteborg och Eurovision Song Contest i Malmö under en och samma vecka - det visar vad evenemangs­landet Sverige går för.


Vi Malmöbor vet att vi har mycket att vara stolta över. Att stå värd för Euro­vision Song Contest 2013 är en fantastisk möjlighet för oss att berätta för Europa och resten av Sverige om stadens alla positiva sidor. Det skulle göra oss ännu mer stolta över vår stad, som är en spegel av Europa med influenser från kontinentens och världens alla hörn.

Här håller vi inte bara på Sveriges ­bidrag. Oavsett vem som vinner 2013, så vinner vi.

Vi vill göra Eurovision Song Contest till en folkfest för Malmö och Europa!

Ilmar Reepalu, S, är kommunal­råd i Malmö