Foto: Ronny Johannesson
 Foto: Ronny Johannesson

Malmö bjuder hela Europa på folkfest

Publicerad
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I Sveriges modernaste stad finns Sveriges modernaste arena för storslagna musikevenemang. Malmö arena har lockat världsstjärnor som Leonard Cohen, Elton John, Lady Gaga och Britney Spears till Malmö.

Nästa år är det dags för alla artister i ­Eurovision Song Contest att stå på samma scen. Tävlingen har blivit en symbol för det gränsöverskridande ­Europa precis som Öresundsregionen med Malmö, Skåne och Köpenhamn är ett ­lysande exempel på. Självklart ska Euro­vision Song Contest 2013 av­göras här.

 

Senast Malmö stod värd för Eurovision Song Contest var 1992. Sedan dess har staden gjort en fantastisk resa från framgångsrik industristad på nedgång till modern kunskapsstad. Ett skruvat hus som sträcker sig mot skyn har fyllt hålet i himlen efter Kockumskranen.

Vi Malmöbor är stolta över stadens stora omvandling och kan inte vänta på att få visa upp vår fantastiska stad för resten av Europa. Framgångsresan har gett Malmö en plats i en av Europas mest dynamiska storstadsregioner med 3,5 miljoner invånare. Med två flygplatser, en av dem är Nordens största, är det lätt att ta sig hit.

Till Kastrup flyger plan från hela världen och på bara tio minuter tar man sig enkelt därifrån till Hyllie och Malmö arena via Öresundsbron.

 

Eurovision Song Contest är inte bara ett utmärkt tillfälle att visa upp Malmös bästa sidor för Europa utan också ­Sveriges.

Turning Torso har blivit utsedd till världens tredje vackraste skyskrapa, endast slagen av en byggnad i New York och en i Dubai.

Öresundsbron är länken till Europa. Citytunneln är landets modernaste tunnelbana. Malmös arbete med hållbar stadsutveckling och miljö är det bästa som Sverige har att erbjuda. Det är världskänt och har uppmärksammats av FN i form av två prestige­fyllda priser: Scroll of Honour och World Habitat Award. Självklart är vår ambition att erbjuda Europas första gröna Eurovision Song Contest.

 

Malmö är en evenemangsstad att räkna med och lockar stora mängder besökare året runt. Handbolls-VM i januari 2011 besöktes av en stor publik från såväl Malmö, Skåne som resten av världen. Det blev en braksuccé och var ett av Sveriges största evenemang förra året. Med den erfarenheten är vi mer än redo att ta oss an en av Europas största musiktävlingar. Att just dagarna i maj 2013 ostört kan vigas åt musiken och Eurovision Song Contest tar vi som ett tecken på att Malmö är rätt värd. Vi kommer att ägna all vår uppmärksamhet åt tävlingen, vilket gör det upplagt för folkfest. Det kommer att bli magiskt, helt i Eurovision Song Contest anda.

Tänk att dessutom kunna få uppleva ishockey-VM i Stockholm, Göteborgs­varvet i Göteborg och Eurovision Song Contest i Malmö under en och samma vecka - det visar vad evenemangs­landet Sverige går för.

 

Vi Malmöbor vet att vi har mycket att vara stolta över. Att stå värd för Euro­vision Song Contest 2013 är en fantastisk möjlighet för oss att berätta för Europa och resten av Sverige om stadens alla positiva sidor. Det skulle göra oss ännu mer stolta över vår stad, som är en spegel av Europa med influenser från kontinentens och världens alla hörn.

Här håller vi inte bara på Sveriges ­bidrag. Oavsett vem som vinner 2013, så vinner vi.

Vi vill göra Eurovision Song Contest till en folkfest för Malmö och Europa!

Ilmar Reepalu, S, är kommunal­råd i Malmö

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag