Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Makten över vår välfärd flyttas inte till Bryssel

Den sociala pelaren är en viktig del i vår idé om ett Europa där vanligt folk inte konkurrerar med varandra genom låga löner, svaga trygghetsnät och bristande välfärd, skriver Linus Glanzelius, EU-kandidat för S.
Gustaf Göthberg är EU-kandidat för Moderaterna.
Foto: MATHILDA STENHOFF

Jag var nog inte den enda som var tvungen att nypa mig själv i armen när jag läste att Gustaf Göthberg (M) oroar sig för svensk välfärd med anledning av Socialdemokraternas EU-politik. Antingen vet inte Göthberg vad han pratar om, eller så försöker han lura Expressens läsare, skriver Linus Glanzelius (S). 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK | EU-VALET. För det första, så utgörs den sociala pelaren av 20 principer som EU:s medlemsländer har enats om, bland annat rättvisa arbetsvillkor och social trygghet. Principerna är inte bindande och det är upp till varje medlemsland att utforma politiken. Alltså innebär inte den sociala pelaren att makten över välfärden kommer flyttas till Bryssel. Men detta vet redan antagligen moderaten Göthberg. 

För det andra, och det här verkar Göthberg totalt ha missat, har EU redan beslutat över vissa miniminivåer för att garantera schysta villkor. Exempelvis har EU enats om ett arbetstidsdirektiv, som ger alla som jobbar i EU rätt till minst 11 timmars vila under en 24-timmarsperiod. Är Moderaterna emot även detta? Det kan vara en intressant upplysning för väljarna.

Svensk lön och svenska villkor gäller

Som socialdemokrat vill jag inte se ett EU där företag dumpar löner och villkor i Sverige. Vi socialdemokrater har lyckats ändra EU-lagstiftningen så att den som jobbar i Sverige ska ha svensk lön och svenska villkor. Detta har Moderaterna i Europaparlamentet arbetat emot.

Ekonomisk tillväxt är avgörande för att jobben ska bli fler, men räcker inte för att människor ska få bra liv. Alla måste få ta del av den växande kakan. Runtom i Europa upplever allt för många att de förlorar på globaliseringen – och vi ser hur den tilltagande frustrationen tar sig uttryck i högerextremism. 

M vill sänkt skatt och mindre välfärd

Den röda tråden i M:s politik i både Sverige och EU verkar vara sänkt skatt för de rikaste, mindre välfärd och sämre trygghet. Jag vill till Europaparlamentet för att sätta stopp för de högerextrema krafterna med en politik för jämlikhet. Den sociala pelaren är en viktig del i vår idé om ett Europa där vanligt folk inte konkurrerar med varandra genom låga löner, svaga trygghetsnät och bristande välfärd. Moderaternas råa politik riskerar att spä på motsättningarna i samhället.


Av Linus Glanzelius (S)

Kandidat till Europaparlamentet