Magdalena Andersson överger småföretagarna

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT
Mats Eriksson är grundare av En företagares vardag och styrelseledamot i Småföretagarnas riksförbund.

Det är dags att tänka stort, Magdalena Andersson. Annars har vi mängder med småföretagare runtom i landet som får lägga ner sina företag med stora personliga tragedier – samtidigt som du går miste om mycket skattepengar till välfärden, skriver Mats Eriksson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. På tv var det sammanbitna ansikten och maffiga pressträffar där ni stort och brett lovade att nu hjälper vi Sveriges småföretagare genom denna kris. Miljardsatsningar skulle hjälpa oss att överleva krisen så att hjulen kan snurra när pandemin slagit sina klor i svensk ekonomi.

Mängder av småföretagare har nu enorma problem med att överleva sin vardag men ännu större problem med att ta till sig det som ni utlovat. Varje minut är en förlorad minut. Oro för covid-19 och sjukdomens spridning bland nära och kära i kombination med oro för företaget, de anställda och sin egen framtid. Jag undrar i mitt stilla sinne om det var en planerad charmattack, för sedan lämna detta bakom sig med orden vi gjorde allt vi kunde.

Viktiga samhällsbärare i glesbygden

Vem tänker på alla de mindre företag och hårt ansträngda företagare utanför storstadsområdena? Företagare i mindre städer och i glesbygd som redan innan corona levt med knappa marginaler och som brinner för sina verksamheter och som varje dag fyller sin viktiga bärande roll i lokalsamhället.

För många är loppet redan kört och konkurs den enda vägen framåt, samtidigt som miljarderna försvinner i byråkratins vindlande tunnelsystem.

Dessa vardagshjältar är mycket viktiga för att Sverige skall klara av välfärden samt strukturen. 

Nu känner sig Sveriges småföretagare helt övergivna och deras lador är snart helt tömda och för många så är loppet redan kört och konkurs den enda vägen framåt, samtidigt som miljarderna försvinner i byråkratins vindlande tunnelsystem.

Vad hände egentligen?

Sjuklöneansvaret: Varför dröjde det så länge, kan vi lita på att ni håller det ni lovat och i så fall när kommer pengarna?

Banklån: Inte en chans att ett litet företag kommer att få låna på banken, om ens på ALMI och företagsakuten!

Att låna pengar på sitt skattekonto: Fullständigt horribelt och är en gigantisk skuldfälla som kan slå väldigt hårt i framtiden när pengarna skall betalas tillbaka.

Att få omdisponera sina vinster upp till en 1 miljon: Hur många småföretagare med enskild firma kan stoltsera med vinster i den klassen? 

Sänkt arbetsgivaravgift: En rabatt på 5 300 kronor är till viss del gynnsamt men om det inte finns några intäkter så har jag som enmansföretagare ändå lönekostnader på 27 552,50 kronor som ska betalas ut vid ett löneuttag på 25 000 kronor. Oavsett kommer detta tära på företagets kassa. 

Att få rabatter på kostnader hjälper inte när kunder inte längre vågar gå ut och konsumera. Syretillförseln till många företag är för närvarande väldigt knapp och för oss småföretagare handlar det just nu om att kunna hålla andan så länge som möjligt. 

Personliga tragedier

Det är dags nu Magdalena Andersson, att tänka stort samt verka i småskaligheten, annars så har vi mängder med småföretagare runtom i vårt land som får lägga ner sina företag, med stora personliga tragedier resten av sina liv.

Glöm inte bort att utan Sveriges småföretagare så kommer du gå miste om mycket pengar till välfärden i framtiden.

Jag har full förståelse för att det finns många aspekter att tänka på och många svåra avvägningar att göra. Men du säger att vi har goda finanser och det finns utrymme till kraftfull handling. 

Rädda det som räddas kan

Det är därför dags nu att fylla upp ladorna med positiv och syrerik energitillförsel. Tillsammans kan vi klara både virusets belastning på sjukvården och den ekonomiska kris som varje dag skapar stora mörka moln framför vårsolens vanligtvis ljusnande framtid.  

Men det är nu som vi omedelbart måste uppfylla behoven för att rädda det som räddas kan i en småföretagares verklighet.

För vad kommer annars egentligen hända?


Mats Eriksson

Grundare av En företagares vardag  

Styrelseledamot, Småföretagarnas riksförbund