Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Magdalena Andersson: M har tappat greppet om jobben

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Elisabeth Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson för Moderaterna.
Foto: HANNA FRANZéN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Moderaterna har tappat greppet om jobbfrågan och kokar bara om samma gamla käpphästar.

Efter åtta år med Reinfeldt vet vi facit – den politiken löser inte Sveriges problem, skriver finansminister Magdalena Andersson (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Låt mig först och främst konstatera fakta. Inget annat land i EU har en högre andel av befolkningen som antingen redan jobbar eller aktivt söker jobb än Sverige. Att många EU-länder har lägre arbetslöshet beror inte på att fler jobbar utan på att arbetslösa helt enkelt slutat söka jobb. 

Är Moderaternas svar till Sveriges arbetslösa alltså att de borde ge upp, så att statistiken ska se bättre ut? Nej, det tror jag inte. Snarare försöker Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson flytta fokus från att de inte har lyckats formulera en sammanhållen jobbpolitik, trots mer än sex år i opposition. 

Vi ska jobba Sverige ur krisen tillsammans

Moderaterna har tappat greppet om jobbfrågan och kokar bara om samma gamla käpphästar. Lägre bolagsskatt, nya jobbskatteavdrag och sänkt a-kassa med flera tusen kronor i månaden för svenska löntagare. Efter åtta år med Reinfeldt vet vi facit. Den politiken löser inte Sveriges problem. 

Det såg vi redan under finanskrisen när den moderatledda regeringen satte välfärden på svältkur, lämnade arbetslösa åt sitt öde och i stället prioriterade nya jobbskatteavdrag. Dit ska Sverige inte tillbaka.

Kraftfull grön återstart

Den här regeringen gör en annan prioritering: Jobben, jobben och jobben. Vad Sverige behöver är en politik som tar vara på vårt lands unikt höga jobbpotential. Då krävs:

Stöd till livskraftiga företag för att rädda jobb under krisen. 

Investeringar så att nya jobb växer fram och ersätter de jobb som försvinner. 

Tydliga krav och goda möjligheter för arbetslösa att gå vidare till nästa jobb.

Regeringen har lagt fram historiskt omfattande krispaket till företag och tillskott till välfärden. Aldrig tidigare har svenska skattebetalare räddat så många jobb. 

Nu genomför vi en kraftfull grön återstart av svensk ekonomi med investeringar som skapar jobb och bygger Sverige starkare inför framtiden. Vi ska jobba Sverige ur krisen tillsammans.


Av Magdalena Andersson (S)

Finansminister