Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Magdalena Andersson har helt tappat kontrollen

Du, Magdalena Andersson, verkar uppriktigt sagt inte bry dig om vilken ekonomisk politik som förs i vårt land. Det lär förklara din ovilja att i denna valrörelse lämna ett enda tydligt vallöfte, eller ge ett enda begripligt besked om ditt regeringsunderlag, skriver Gunnar Strömmer (M).
Foto: MODERATERNA
Statsminister Magdalena Andersson (S).
Foto: PATRIK ÖSTERBERG / STELLA PICTURES

Magdalena Anderssons regering har slagit rekord i elpriser, skjutningar och arbetslöshet. Statsministern verkar uppriktigt sagt inte bry sig om vilken ekonomisk politik som förs i landet, vilket kan förklara oviljan att lämna ett enda tydligt vallöfte, skriver Gunnar Strömmer (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Magdalena Andersson, du har skänkt Sverige åtta helt osannolika rekordår.  

På två mandatperioder har Socialdemokraterna raserat ett av världens bästa energisystem. Fram till nyligen var Sverige självförsörjande på el – nu återstår hälften av all svensk kärnkraft. Du säger att priserna beror på Putin. Men prisskillnaderna mellan norr och syd började skena när ni lade ner Ringhals 1 och 2, långt före Rysslands invasion. I vinter förväntas kostnaderna för el i södra Sverige tredubblas. Och det finns risk för att elen i perioder helt stängs av. Ingen annan regering har på så kort tid, lyckats orsaka så stor skada på samhällskritisk infrastruktur. 

Blodigaste åren i modern tid

Rekorden stannar dessvärre inte där. De senaste åtta åren har varit de blodigaste i modern tid. Sverige har flest sprängningar och dödsskjutningar i hela Europa sett till vår befolkningsmängd. Polisen uppger att de kriminella gängen i praktiken har tagit kontroll över tjugo områden. Du, Magdalena Andersson, leder regeringen, men har helt tappat kontrollen över utvecklingen i landet.

Vi har fått den grövsta kriminaliteten och den svagaste lagstiftningen. Sverige har rekordfå poliser per capita och det är färre – inte fler – som påbörjar sina fängelsestraff nu än för åtta år sedan. Enligt Rikspolischefen rekryteras 1000 personer varje år till de kriminella gängen, och minderåriga utses allt oftare som torpeder för att utföra regelrätta avrättningar. Er passivitet saknar motstycke, och det ni gör biter inte.  

Kohandlar med politisk vilde

Som finansminister hade du som främsta vallöfte till svenska folket att vi skulle få EU:s lägsta arbetslöshet – i stället fick vi EU:s fjärde högsta arbetslöshet och allra lägsta tillväxt. Sverige har rasat till botten under din vakt. I inget annat land är skillnaden i arbetslöshet så stor mellan infödda svenskar och invandrare. Också det är rekord.  

Du blev tvungen att, som första statsminister, avgå samma arbetsdag som du tillträdde för att ditt regeringsunderlag vittrade sönder i direktsänd tv. Och du är den enda statsminister som klamrat sig fast vid makten genom att kohandla om svensk utrikespolitik med en politisk vilde på den allra yttersta vänsterkanten.  

Sveriges Trump på Twitter

Din regering har också slagit rekord i smutskastning. Morgan Johansson har gång på gång prickats för lögner i konstitutionsutskottet, och han bevisar sig dagligen som Sveriges Trump på Twitter. Men du har inte bara låtit honom sitta kvar, utan befordrat honom. Du anklagar alla partier som utmanar ditt maktinnehav för att vara rasister, men accepterar att Annika Strandhäll reducerar politiska motståndare till deras hudfärg.

Samtidigt ser ditt parti mellan fingrarna när judar tvingas lämna Malmö, grov antisemitism avslöjas i ditt ungdomsförbund och S-kommunalråd avstår från att agera mot utomrättsliga romska rättegångar med hänvisning till att det snart är val. I din partistyrelse sitter sidoförbundet ”Socialdemokrater för tro och solidaritet” som försvarat islamistiska, antidemokratiska föreningar mot en extern granskning som skulle kunna beröva dem offentliga bidrag. 

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson och statsminister Magdalena Andersson.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Du verkar inte bry dig

Din regering har systematiskt missbrukat utnämningsmakten genom att gynna socialdemokrater, och undanhållit protokoll när Coronakommissionen försökt göra en oberoende granskning av regeringskansliets beslut under pandemin.   

Och, Magdalena Andersson, du är den första som misslyckats med att få igenom din budget tre gånger, och fortsatt som om inget hänt. Du verkar uppriktigt sagt inte bry dig om vilken ekonomisk politik som förs i vårt land. Det lär förklara din ovilja att i denna valrörelse lämna ett enda tydligt vallöfte, eller ge ett enda begripligt besked om ditt regeringsunderlag. En finansminister i din regering kan bli en nyliberal centerpartist eller en nykommunistisk vänsterpartist. Eller en i största allmänhet extrem miljöpartist. Bara ni får fortsätta styra.  

Om detta är era resultat efter åtta år i regeringsställning – vilka rekord skulle ni inte kunna slå på tolv? Den frågan bör man ställa sig som väljare den 11 september. Det är dags att sätta punkt för Magdalena Anderssons bottenrekord och få ordning på Sverige. 


Av Gunnar Strömmer

Partisekreterare (M)

Statsministern i SVT: ”Stopp, stopp, stopp”