DEBATT. Många har säkert hört Roy och Rogers klassiska uttryck: Hej då Macken, vi ses i morrn! I landets mer tätbefolkade delar kan man ta för givet att macken finns kvar även i morgon. För boende på landsbygden är det mer osäkert – det finns en överhängande risk att uppemot 500 mackar kan försvinna inom något år och de kommer inte i första taget att ersättas med laddstolpar.
Många mackar i denna riskzon finns i norra Sverige men även orter i andra delar av landet kan drabbas. Det kan till exempel gälla Simonstorp utanför Norrköping, Svartehallen utanför Stenungsund eller orter utanför Vallentuna i Stockholmsområdet. Om en av de sista livlinorna brister – macken försvinner – så blir det än värre för orter som dessa.
Någon måste agera och se till att landsbygden får behålla sina tankstationer
Så vad är problemet? Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, utfärdade för några år sedan nya föreskrifter som innebär att alla tankstationer måste uppfylla nya tekniska miljömässigt motiverade krav senast den 1 juli 2022. Detta är inget större problem för mackar i tätorter som ofta är kopplade till större kedjor, men utgör ett verkligt problem för landsbygdens tankstationer eftersom dessa har en svagare ekonomi på grund av liten omsättning. Så här ett år före deadline visar det sig att många av dessa ännu inte vidtagit nödvändiga åtgärder. Redan nu är det uppenbart att det inte finns praktiska möjligheter att genomföra hela denna omställning i tid, även om viljan skulle finnas.
Om ingenting görs är vi således på väg mot nedläggning av ett större antal av de berörda cirka 500 tankstationerna, med konsekvenser som:
Lokalbefolkning, besökare och fritidshusägare får åka betydligt längre för att tanka, eller uträtta andra ärenden, precis som man får åka väldigt långt för att föda barn, lämna kontanter på banken och så vidare.
Den service som hör ihop med tankstationen försvinner, exempelvis apoteksutlämning, postombud, närbutik, matbutik och paketutlämning. Att hämta ut paket köpta på nätet kan innebära en resa på 15-20 mil.
Fordonsbaserad samhällsservice försvåras, exempelvis polis, brandkår och hemtjänst.
Det lokala näringslivet skadas på olika sätt, bland annat genom att transporter och distribution försvåras.
Villkoren för turismen försämras givetvis också – försvinner tankstationer med all den service den står för väljer turismen andra vägar.
Går att förhindra
Detta är konsekvenser som väl ingen önskar och det visar sig faktiskt att man med ganska begränsade insatser skulle kunna förhindra en hel del av denna mackdöd.
Frågan har nu hamnat i riksdagen och i regionala och kommunala sammanhang. Ministrarna Mikael Damberg och Jennie Nilsson (nu entledigad) har uttryckt förståelse för problematiken och den senare har nyligen utlovat ytterligare insatser. Båda ministrarna har dessutom hänvisat till möjligheten för mackar att söka dispens eller uppskov. Efter kontroll med MSB visar det sig dock att detta inte är en lösning som skulle fungera för ett större antal mackar.
Så nu handlar det om att förmå beslutsfattarna att gå från ord till handling, och besluta om följande:
En generell senareläggning med införandet av de nya kraven till år 2024.
Komplettering av nuvarande stödformer som Landsbygdsprogrammet, Service i landsbygden och Klimatklivet så att även hjälp med tillfällig finansiering kan erbjudas.
Någon måste agera och se till att landsbygden får behålla sina tankstationer, så att vi fortsatt kan höra de bevingade orden ljuda över hela Sverige: Hej då Macken, vi ses imorrn!
Av Sten Lindgren
Styrelseledamot Småföretagarnas Riksförbund