Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

M vilseleder i sin iver att försvara vinstlobbyn

Skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S).
Foto: LARS SCHRÖDER/TT
Lars Hjälmered, utbildningspolitisk talesperson för Moderaterna.
Foto: Axel Adolfsson

Vi socialdemokrater står upp för valfrihet. Vi vill ha kommunala skolor och friskolor. Vi vill däremot göra upp med marknadsskolan. 

På vilket sätt gynnas Sverige av att skattepengar försvinner i väg i miljardvinster hos skolkoncernerna och att friskolor kan välja ut de mest lönsamma eleverna? skriver skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) i en replik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. I flera år arbetade jag som rektor och skolchef innan jag blev skolminister. Jag har sett hur det svenska skolsystemet spär på segregationen i stället för att bryta den. En skola där läkarens dotter inte blir klasskamrat med undersköterskans son. En skola där vinstjagande skolkoncerner kan välja starka elever från studievana hem, sätta dem i stora klasser med färre behöriga lärare. Överskottet återinvesteras inte i skolor med resurssvaga elever, utan går till expansion och blir vinstutdelningar. 

Det här är möjligt för att Moderaterna tillsammans med Sverigedemokraterna och friskolelobbyn vill att det är precis så det ska vara. 

Marknadsskolan har nått vägs ände

Men detta vill vi socialdemokrater göra upp med. Vi har sett till att det i dag arbetar 35 000 fler lärare i skolan än vad det gjorde 2014 och vi har vänt kunskapsresultaten uppåt. Men vi har lappat och lagat i en marknadsskola som nåt vägs ände och vill göra mer för att ta tillbaka den demokratiska kontrollen över skolan.

Vi vill ge alla elever en rättvis chans att välja skola och för det krävs att skolköerna slopas. Det ska inte vara möjligt att ställa sitt barn i skolkö redan på BB och personer som flyttar ska inte stängas ute från skolvalet.

Jag vet att vi har Sveriges elever och föräldrar med oss när vi säger att skattepengar ska gå till skolböcker och lärarlöner – inte till friskolelobbyn och vinstuttag.

Vi vill att skattepengar ska gå till mindre klasser, högre lärarlöner och fler skolkuratorer. Därför ser vi till att skolor också får betalt för de skyldigheter och det ansvar de har.

Vi vill skärpa kraven för att driva skola i Sverige. Odemokratiska aktörer har inte i skolans värld att göra.

Vi vill skapa ordning och reda i klassrummet genom att införa mobilförbud som utgångspunkt och att ge lärarna tydligare och fler befogenheter.

M och friskolelobbyn i osund relation

Dessa förslag har fått Moderaterna att yrvaket slå huvudet i taket. Som på en signal springer de nu friskolelobbyns vinstintressen. De vilseleder, missuppfattar medvetet och ljuger om regeringens förslag. Välutredda förslag som har brett stöd bland lärare och rektorer, skolforskare och inte minst elevorganisationer. Allt i sin iver för att försvara friskolelobbyn och dess vinster.

Låt mig vara tydlig. Vi ska fortsätta ha valfrihet i skolan, med kommunala skolor och friskolor. Med våra förslag kommer föräldrars önskemål precis som i dag fortsatt vara styrande. Men möjligheten för friskolor att välja sina elever kommer vi att ta bort. 

Vi har elever och föräldrar på vår sida

Och låt mig påminna om att vi hade friskolor i Sverige långt innan aktiebolag till skolkoncerner började göra vinster på barnens skolpeng. 

Jag vet att vi har Sveriges elever och föräldrar med oss när vi säger att skattepengar ska gå till skolböcker och lärarlöner – inte till friskolelobbyn och vinstuttag. 94 procent av svenska folket tycker inte vinst i skolan är en bra idé.

Så vems ärenden springer ni egentligen, Moderaterna?


Av Lina Axelsson Kihlblom (S)

Skolminister

Lina Axelsson Kihlblom (S) om friskolereformen: ”En jämlikhetsreform”