Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M vill hindra vanligt folk att delta i klimatomställningen

Lorentz Tovatt (MP)Foto: Tomas Melin
Elbil under laddningFoto: REX/IBL

Moderaterna vill stoppa vanligt folk från att delta i klimatomställningen.

Nu vill man riva upp bonus malus-systemet, och klimatpolitiken har blivit ett symbolpolitiskt spel för M.

Det är en tragisk utveckling, skriver Lorentz Tovatt (MP).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Som del i att avveckla hela sin klimatpolitik vill Moderaterna nu stöpa om skatterna så att bara rika har råd att delta i omställningen. De skriver i Expressen den 1 februari att de vill skrota bonus malus-systemet. Man vill göra det dyrare att köpa en elbil och samtidigt se till så att de som köper riktigt törstiga bilar slipper betala för sig. Klimatet och folket blir förlorarna. 

Sedan ett och ett halvt år tillbaka har Sverige, tack vare regeringen, en ny typ av fordonsbeskattning. Den bygger på en väldigt simpel och självklar princip: höj skatten på köp av törstiga fossilbilar och använd denna inkomst till att ge en bonus till de som köper klimatsmarta bilar. De mest klimatsmarta bilarna får 60 000 i bonus, något som gör att fler kan ha råd att delta i klimatomställningen. Hittills har systemet gjort succé, med en ökning på flera hundra procent av försäljningen av laddbara bilar.

En obegriplig ståndpunkt från Moderaterna

Moderaterna vill nu riva upp systemet, vilket skulle vara ett hårt slag mot både omställningen och de som vill dra sitt strå till stacken. En enda sak har de rätt i och det är att vi behöver stoppa exporten av svenska klimatbilar. De nämner inte att exporten, i relation, var lika hög när deras egen miljöbilspremie gällde. Men vi kan i alla fall enas kring detta. Då blir följdfrågan, varför skrota hela systemet i stället för att fixa till de små barnsjukdomar som finns? Det är en obegriplig ståndpunkt från Moderaterna. Regeringen sitter nämligen just nu och tar fram ny politik för att stoppa just denna export, lösningar finns och kommer att genomföras. 

Att Moderaterna i samma artikel slår sig för bröstet för att vilja sänka koldioxidskatten så mycket att det motsvarar ett nytt kolkraftverk i Sverige säger nog allt. Klimatpolitiken har blivit ett symbolpolitiskt spel för M, ju mer man kan motsätta sig höga ambitioner desto bättre. Det är en tragisk utveckling för ett parti som tidigare åtminstone hade viss ambitionsnivå.     

Lorentz Tovatt

Klimatpolitisk talesperson (MP)