Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

M: Ta bort restriktionerna för de som har vaccinerats

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
Foto: OLLE SPORRONG
Irene Svenonius (M), regionstyrelsens ordförande i Region Stockholm.
Foto: ANN JONASSSON
Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelseordförande.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande i Västra Götalandsregionen.
Foto: VGR

Det finns ingen anledning att förvägra de som har fullt skydd mot viruset möjligheten att gå på teater, fotbollsmatcher, konserter och allt annat som är till glädje i människors liv. 

Att regeringen står i vägen och förhalar detta är obegripligt, skriver Moderatledaren Ulf Kristersson tillsammans med tre regiontoppar.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Landets regioner genomför just nu en unik vaccinationsinsats. På bara några månader har nästan fem miljoner doser givits runtom i landet. Självklart är det viktigt att inte öppna upp för snabbt och riskera ökad smittspridning. Men att restriktionerna fortsätter gäller lika för alla – även de vaccinerade – är obegripligt. Om ungefär en vecka kommer var femte vuxen svensk ha fått båda doserna. Nu är det hög tid att slopa restriktionerna för de som redan är färdigvaccinerade.    

Igår presenterade regeringen sin plan för återöppningen av Sverige. Det är bra att detta sker, men planen är så komplicerad att regeringen på en rak fråga inte kunde ge klara besked kring när specifika lättnader ska genomföras.

Regeringen tar för lätt på frihetsfrågan

Regeringen tar för lätt på medborgarnas mest grundläggande och grundlagsskyddade friheter. Det gäller även rätten att åter tillåtas leva ett vanligt liv för alla som är fullt vaccinerade. Av någon anledning drar regeringen benen efter sig när det gäller att återge friheten till alla som har fått två vaccindoser.

Det finns ingen anledning att förvägra de som har fullt skydd mot viruset möjligheten att gå på teater, fotbollsmatcher, konserter och allt annat som är till glädje i människors liv. Att stå i vägen och förhala detta är obegripligt. Regeringen underskattar konsekvenserna av ensamhet, isolering och stillasittande.

Vaccinpass behövs omedelbart

Hela poängen med vaccinationskampanjen är ju att vi ska återfå vår frihet. Att vi alla ska kunna leva i det öppna samhälle vi hade före pandemin. Därför är det viktigt att se till att ”vaccinpasset” omedelbart tas fram och att det både kan användas för internationella resor och för även evenemang inom Sverige. Arenor, teatrar och kyrkor kan då öppnas för alla som har vaccinerats.

Att regeringen preliminärt ”återkommer” i mitten av juni i frågan om vaccinbevis är oacceptabelt och leder till misstanken att de inte klarar av det. Precis som med smittspårnings-appen som aldrig blev av.

På så sätt får över en miljon svenskar redan nu chansen att leva ett normalt liv snabbare än om de ska behöva vänta in att alla har vaccinerats. Idrotten och kulturen kan komma i gång igen. Arbetsplatser kan återses och medverka till en snabbare ekonomisk återstart av Sverige. Färre konkurser, färre förlorade jobb och fler som kan få tillbaka sina förlorade jobb.

Om Eurovision kunde genomföras i Nederländerna inför tusentals jublande och sjungande människor som har uppvisat ett negativt virustest – och om fotboll kan spelas inför flera tusen personer i Köpenhamn, som hade uppvisat det danska coronapasset – då borde även vi i Sverige klara att ge de vaccinerade friheten åter.

Klarar de inte uppgiften?

Att regeringen preliminärt ”återkommer” i mitten av juni i frågan om vaccinbevis är oacceptabelt och leder till misstanken att de inte klarar av det. Precis som med smittspårnings-appen som aldrig blev av.

Vaccineringen av den svenska befolkningen har snart pågått ett halvår. Regeringens ständiga senfärdighet är provocerande.

De agerade för långsamt förra våren när det gällde att bygga upp testkapacitet, de var långsamma med vaccininköp och nu är de långsamma igen.

Moderaterna kommer inte att tolerera ett ”nytt normalläge” med fortsatt långtgående restriktioner efter pandemin. Människors frihet att mötas ska inte hållas tillbaka en dag längre än nödvändigt. Slopa restriktionerna för alla som redan har vaccinerats så att vi tillsammans kan se till att Sverige blir Sverige igen.


Av Ulf Kristersson (M)

Partiledare 

Irene Svenonius (M)

Regionstyrelsens ordförande i Region Stockholm

Johnny Magnusson (M)

Regionstyrelsens ordförande i Västra Götalandsregionen

Carl Johan Sonesson (M)

Regionstyrelsens ordförande i Region Skåne