Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

M ska inte vara ett "safe space" för politiskt korrekthet

Sten Storgärds.
Foto: Sofia Arkestaal
Helena Trotzenfeldt.
Anna Kinberg Batra (M).
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Gör man som M anspråk på att vara ett av Sveriges största partier måste man acceptera en viss mångfald bland idéer och uttryckssätt, skriver Fria moderata studentförbundets Sten Storgärds.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK.

Helena Trotzenfeldt skriver den 3/1 att moderata väljare och medlemmar som lämnat M för Sverigedemokraterna aldrig ska välkomnas tillbaka. Trotzenfeldts syn på dessa väljare verkar vara så pass nedvärderande att SD ”kan ha dem”. Detta tankesätt är olyckligt på många sätt.

Inte minst stärker det bilden av M som ett verklighetsfrånvänt elitparti som i stället för att ta till sig folks missnöje ska ”tala allvar” med folket som Anna Kinberg Batra uttryckte det i sin nyårshälsning. Ska inte politikerna finnas till för folket och inte tvärtom?

Moderaterna ska vara ett politiskt parti som gör allt för att driva igenom moderat politik. M ska inte vara ett safe space för politiskt korrekthet där medlemmar hellre ser att SD kan ta alla människor som är lite obekväma. Denna attityd har lett till ett enormt väljartapp från M till SD.


LÄS MER: Sluta sörja de som lämnat M för SD


Gör man som M anspråk på att vara ett av Sveriges största partier måste man acceptera en viss mångfald bland idéer och uttryckssätt. Bristen på sådan öppenhet innebär problem med interndemokrati och resultatet är en partiledning som länge gått i otakt med sina moderata kärnväljare. Decemberöverenskommelsen och migrationsuppgörelsen med Miljöpartiet skulle aldrig ha vunnit stöd i en öppen demokratisk process bland medlemmarna.

Moderaternas mål måste alltid vara att det ska gå så bra som möjligt för M och så dåligt som möjligt för andra partier. 

Därför måste vi återvinna förtroendet hos de väljare som är svikna av dåligt borgerligt ledarskap som därför funnit större trovärdighet hos SD. Det gör vi inte genom att frysa ut dessa tidigare partivänner och väljare, utan genom ett starkt borgerligt och bland våra väljare förankrat ledarskap.


Sten Storgärds

Viceordförande Fria Moderata Studentförbundet