Sten Storgärds. Foto: Sofia ArkestaalSten Storgärds. Foto: Sofia Arkestaal
Sten Storgärds. Foto: Sofia Arkestaal
Helena Trotzenfeldt.Helena Trotzenfeldt.
Helena Trotzenfeldt.
Anna Kinberg Batra (M). Foto: Jonas Ekströmer/TTAnna Kinberg Batra (M). Foto: Jonas Ekströmer/TT
Anna Kinberg Batra (M).  Foto: Jonas Ekströmer/TT

M ska inte vara ett "safe space" för politiskt korrekthet

Publicerad

Gör man som M anspråk på att vara ett av Sveriges största partier måste man acceptera en viss mångfald bland idéer och uttryckssätt, skriver Fria moderata studentförbundets Sten Storgärds.

REPLIK.

Helena Trotzenfeldt skriver den 3/1 att moderata väljare och medlemmar som lämnat M för Sverigedemokraterna aldrig ska välkomnas tillbaka. Trotzenfeldts syn på dessa väljare verkar vara så pass nedvärderande att SD ”kan ha dem”. Detta tankesätt är olyckligt på många sätt.

Inte minst stärker det bilden av M som ett verklighetsfrånvänt elitparti som i stället för att ta till sig folks missnöje ska ”tala allvar” med folket som Anna Kinberg Batra uttryckte det i sin nyårshälsning. Ska inte politikerna finnas till för folket och inte tvärtom?

Moderaterna ska vara ett politiskt parti som gör allt för att driva igenom moderat politik. M ska inte vara ett safe space för politiskt korrekthet där medlemmar hellre ser att SD kan ta alla människor som är lite obekväma. Denna attityd har lett till ett enormt väljartapp från M till SD.

 

LÄS MER: Sluta sörja de som lämnat M för SD


Gör man som M anspråk på att vara ett av Sveriges största partier måste man acceptera en viss mångfald bland idéer och uttryckssätt. Bristen på sådan öppenhet innebär problem med interndemokrati och resultatet är en partiledning som länge gått i otakt med sina moderata kärnväljare. Decemberöverenskommelsen och migrationsuppgörelsen med Miljöpartiet skulle aldrig ha vunnit stöd i en öppen demokratisk process bland medlemmarna.

Moderaternas mål måste alltid vara att det ska gå så bra som möjligt för M och så dåligt som möjligt för andra partier.

Därför måste vi återvinna förtroendet hos de väljare som är svikna av dåligt borgerligt ledarskap som därför funnit större trovärdighet hos SD. Det gör vi inte genom att frysa ut dessa tidigare partivänner och väljare, utan genom ett starkt borgerligt och bland våra väljare förankrat ledarskap.

 

Sten Storgärds

Viceordförande Fria Moderata Studentförbundet

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag