Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M sänkte skatten med 20 miljarder – klagar på vården

Lena Hallengren (S), socialminister.Foto: STINA STJERNKVIST/TT
M-ledaren Ulf Kristersson menar att regeringen i fem år har bedrivit en misslyckad vårdpolitik.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
Camilla Waltersson Grönvall är socialpolitisk talesperson för Moderaterna. Foto: FREDRIK WENNERLUND

Om Moderaterna verkligen hade velat satsa på sjukvården – varför sänkte de skatten med 20 miljarder? skriver socialminister Lena Hallengren (S) i en replik till Ulf Kristersson och Camilla Waltersson Grönvall (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK | SJUKVÅRD. Politik är att prioritera. Moderaterna prioriterade att sänka skatten med 20 miljarder framför att investera stort i en tryggare sjukvård. De fick stöd i riksdagen av KD och SD. 

Regeringen står dock fast vid att prioritera cancervården. Pengarna som är öronmärkta i statens budget för kampen mot cancer ligger kvar. Den som påstår något annat har fel.

Tack vare skicklig vårdpersonal, ny teknik och nya läkemedel överlever allt fler sin cancer. Allt fler med misstänkt cancer får sin utredning i standardiserade vårdförlopp, vilket bidrar till en hög och jämlik kvalitet och kortare väntetider. Häromveckan kom också den glädjande nyheten att överlevnaden i barncancer är historiskt hög.

Men vi behöver göra mer. 

Vi tar krafttag mot vårdköerna

Fler behöver få sin behandling snabbare. Vi tar krafttag mot köerna. Och när fler botas behöver rehabiliteringen finnas där. När fler kan träda in i vuxenlivet, fria från barncancer men fortfarande i behov av stöd, då måste övergången till vuxensjukvården vara trygg. Dessutom går den medicinska och tekniska utvecklingen mycket fort.

Som komplement till den gällande cancerstrategin presenterade därför regeringen under 2018 en långsiktig inriktning för det nationella arbetet med cancervården. Den är en styråra till 2025 och pekar framåt till 2040. 

Både i år och framöver avser regeringen att strategiskt utveckla och uppdatera insatserna. Vi investerar för bättre kvalitet och kortare väntetider. Ett starkt samhälle förutsätter en jämlik och tillgänglig cancervård i världsklass.

Av Lena Hallengren

Socialminister (S)