Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M saknar skrupler när makten ska tas över

Åkesson och Kristersson är inte vad den globala uppvärmningen behöver, menar Lorentz Tovatt.Foto: FREDRIK WENNERLUND/ STELLA PICTURES
Lorentz Tovatt är klimatpolitisk talesperson för Miljöpartiet.Foto: Tomas Melin

SD:s förnekande inställning till klimatforskning är uppenbar. Eftersom de verkar vara tilltänkta som Moderaternas samarbetspartner i en möjlig framtida konservativ regering behöver vi få svar på en viktig fråga:

Vems klimatpolitik ska gälla? Kommer Moderaterna att ge vika även på denna punkt? undrar Lorentz Tovatt (MP).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Sverigedemokraterna har gjort sig kända som det främsta vetenskapsförnekande partiet i Sveriges riksdag. Partiets förra miljöpolitiska talesperson Josef Fransson gjorde sig känd genom att säga sådant som att ”det apokalyptiska framtidsscenario som många målat upp i klimatdebatten troligtvis inte kommer att slå ut”. Den nuvarande talespersonen Martin Kinnunen följer i samma spår – han har till och med ifrågasatt vilken roll koldioxiden spelar för den globala upphettningen.

Jimmie Åkesson själv har flera gånger uttryckt sig i opposition mot den klimatoro som många känner. Under den stekheta sommaren 2018 menade han att det ”helt enkelt inte är seriöst” att ”göra politik på hur vädret ser ut en enskild sommar”. Sverigedemokraterna var det enda partiet i riksdagen som motsatte sig både Sveriges klimatlag och Parisavtalet.

Klimatförnekarna inom M

Allt detta är känt sedan länge. Men det som oroar på allvar är att Moderaterna nu går i samma riktning. Utvecklingen sker på två fronter. Det första gäller den förnekande retoriken. Två profilerade moderata riksdagsledamöter – Jan Ericson och Lars Beckman – har på senare år blivit tydligare och tydligare i att de helt enkelt inte accepterar det som forskningen är enig i: att världen hettas upp och att det är mänsklig aktivitet som ligger bakom. Moderaternas partiledning har försökt att markera mot denna retorik, men ledamöterna fortsätter ändå att sprida sitt vetenskapsförakt.

Moderaterna Beckman och Ericson fortsätter att sprida vetenskapsförakt, menar Lorentz Tovatt.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Sakpolitiken är rent skadlig

Det andra orosmolnet är det rent sakpolitiska. Moderaterna har på ett drygt år utvecklat sin politik i klimatfientlig riktning och det har skett på ett sätt som minskar skillnaderna mellan deras och Sverigedemokraternas politik. 

Ett exempel är synen på miljöskatter. Från att historiskt ha stått upp för den svenska miljöskattepolitiken driver man nu på för kraftiga sänkningar. Moderaternas förslag om att sänka koldioxidskatten med sju miljarder skulle öka Sveriges utsläpp med mer än ett helt kolkraftverk. Och medan vi ändå är inne på kol: Under 2019 enades Moderaterna och Sverigedemokraterna i sin gemensamma kamp för att bevara Sveriges sista kolkraftverk.

Folket behöver få veta

Moderaterna verkar inte ha några skrupler när det gäller att ta makten i Sverige. Att regera med Sverigedemokraternas stöd är nog så allvarligt utifrån en rent humanistisk ståndpunkt. Men nu börjar det även bli uppenbart att partierna närmar sig varandra i synen på vetenskap och klimat. 

Det är dåliga nyheter för alla som i dag drabbas av den globala upphettningen. Svenska folket förtjänar därför att veta: Vems politik är det som ska gälla i en regering där Moderaterna ingår? Kommer Sverigedemokraternas vetenskapsförakt att få genomslag?

 

Av Lorentz Tovatt

Klimatpolitisk talesperson (MP)

Jimmie Åkessons klimatsvar – på tre minuter: