Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M och SD vill skapa en våg av barnfattigdom

Det högerkonservativa blockets förslag skapar ett nytt fattig-Sverige, skriver MP:s språkrör Märta Stenevi.
Foto: CARL-OLOF ZIMMERMAN/TT

Svensk politik 2021: En bisarr tävling i vem som mest effektivt kan göra livet svårare för barn.

Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson går till val på att skapa en våg av barnfattigdom, skriver MP:s språkrör Märta Stenevi.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Barn som växer upp i Sverige ska behandlas lika. Sverige har i decennier strävat efter att ge barn samma förutsättningar, oavsett hur mycket deras föräldrar tjänar eller var de kommer ifrån. Detta är en grundläggande princip för det svenska samhällsbygget. 

Detta vill vi i Miljöpartiet bygga vidare på. Ett samhälle som inte anser sig ha råd med barnfamiljers ekonomiska trygghet, kommer snart behöva ta notan för barn som växer upp i otrygghet. Och det verkliga priset betalas förstås av barnen själva. 

En bisarr tävling

Nyligen såg vi hur både Moderaterna och Sverigedemokraterna bråkade inför öppen ridå om vem som var först med att vilja ta bort stöden till barnfamiljer som har fått uppehållstillstånd i Sverige. SD föreslår strypta barnbidrag till icke-medborgare och M vill ta bort bland annat bostadsbidrag, flerbarnstillägg och föräldrapenning.

Det är med en viss känsla av overklighet jag konstaterar att detta är svensk politik 2021 – en bisarr tävling i vem som mest effektivt kan göra livet svårare för barn. Vem som kan stoppa huvudet djupast i sanden och ignorera effekterna av en politik som särbehandlar barn baserat på vilka deras föräldrar är.  

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/IBL

Mitt i brinnande pandemi går Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson till val på att skapa en våg av barnfattigdom. Bara förslaget om att rycka undan barnbidraget från barnfamiljer som inte är medborgare, skulle drabba omkring 100 000 barn i Sverige. Kanske ännu fler. 

Fel väg för att få folk i arbete

I praktiken innebär SD och M:s politik att barn som går samma skolklass delas in i ett A- och B-lag. Vissa barn ska ha råd att följa med på skolutflykten, andra inte. Vissa ska oroa sig över föräldrarnas hyra, andra får vara barn. Trots att de alla växer upp här. 

Förevändningen för att kasta ut alla dessa familjer i fattigdom är att det skulle skapa drivkrafter till arbete. Men inga föräldrar får jobb lättare eller blir bättre på svenska för att man inte klarar hyran. Och inget barn lär sig bättre matte i skolan för att föräldrarna inte har pengar till skolutflykten. Istället ökar klyftorna och barnens chanser att delta på lika villkor minskar. 

Miljöpartiet står för ett samhälle som vill mer. Vi tror på barnens förmåga att skapa sin egen framtid, om de bara ges möjligheten. Vi ser inte människor som som en belastning utan som individer med alla möjligheter att lyckas. Vi har höga förväntningar på människor, därför att vi tror på deras kapacitet.

Kommer skapa ett nytt fattig-Sverige

Det högerkonservativa blockets förslag skapar ett nytt fattig-Sverige, där barn ges möjligheter utefter vilka deras föräldrar är. För mig är det fullständigt självklart att alla barn i Sverige ska få samma chans. Att barn ska få vara just barn och inte bli verktyg för en politik som handlar om att dela upp människor. 

Barn växer inte av fattigdom, i stället behöver de bättre skolor med barnens utbildning, inte ekonomisk vinst, som syfte. De behöver en ekonomiskt trygg situation, ett stabilt hem och möjlighet att delta i samhället tillsammans med andra barn. Och de behöver vuxna som tror på dem. 

Vi är övertygade om att investeringar i barnfamiljers trygghet, får samhället tillbaka många gånger om. Sverige har råd att ge barn trygghet. Lösningen på Sveriges utmaningar är framtidstro och satsningar på välfärden. Inte M:s och SD:s barnfattigdom. 


Av Märta Stenevi

Språkrör Miljöpartiet