Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

M & KD skapade fusk och misär – med berått mod

M och KD skapade dagens system för arbetskraftsinvandring, trots att de blev varnade. De har svängt nu för att det börjat påverka möjligheterna att vinna val, skriver Malin Ackholt.
Foto: HUGO NABO/TT
Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT

Uppehållstillstånd som sålts till diskare för 100 000 kronor. Arbetsgivare som ljuger för Migrationsverket.

Brottsligheten kring arbetskraftsinvandring har underlättats av M och KD i riksdagen. Det har inte gått en dag de senaste tolv åren utan att facken behövt ta strider för migrantarbetare som blivit utnyttjade, skriver Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt.   

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna bjuder i en debattartikel 9 december in Socialdemokraterna till förhandlingar för att strama åt arbetskraftsinvandringen. M och KD har antingen glömt att de själva skapade det här systemet, eller hoppas att vi andra gjort det.

Vi i fackföreningsrörelsen minns. Vi har nämligen tvingats hantera problemen. Det har inte gått en enda dag de senaste tolv åren utan att facken behövt ta strider för migrantarbetare som blivit utnyttjade.

Borgarna privatiserade uppehållstillstånden

När M och KD satt i regeringen skapade de lagen att ett jobb ger uppehållstillstånd. Plötsligt fick den som ägde en restaurang, nagelsalong eller ett assistansbolag rätt att utfärda uppehållstillstånd. Och dra in dem.

Människor kommer hit och får en helt annan lön än de blivit lovade och arbetspassen är omänskligt långa.

Vi i fackföreningsrörelsen varnade för lönedumpning, slavvillkor och handel med uppehållstillstånd. Dessvärre fick vi rätt på alla punkter.

Även de socialdemokrater som nu bjuds in varnade. Allianspartierna vägrade lyssna. Protokollet från riksdagen finns kvar för den som vill läsa. M och KD införde det här systemet i vad som knappast kan kallas annat än berått mod – ett talesätt i alla fall KD borde vara bekant med.

Skapar brottslighet

Bara Hotell- och restaurangfacket har blivit tvunget att hjälpa till att administrera 67 000 uppehållstillstånd. Arbetsgivare ljuger för Migrationsverket, människor kommer hit och får en helt annan lön än de blivit lovade och arbetspassen är omänskligt långa. Etablerade restaurangkedjor har sålt uppehållstillstånd till diskare från Bangladesh för mellan 60 000 och 100 000 kronor.

Den här brottsligheten har underlättats av att ha moderata och kristdemokratiska allierade i riksdagen i alla dessa år.

Fackförbunden välkomnar invandring

Som fackförbund har vi inget emot att människor kommer till Sverige och arbetar. Men vi tolererar inte att somliga ska ha sämre villkor än kollegorna. Dels är det en rättvisefråga, ingen av oss ska ha sämre villkor för att man råkar komma från utlandet. Sedan vet vi att den enes villkor obönhörligen spiller över på den andres.

Att M och KD har haft svårt att stå upp för Sveriges arbetare är inget nytt. Nu har de dessutom gjort gemensam sak med ett parti var enda röda tråd genom historien är att de inte vill att någon ska komma hit alls, oavsett hur det påverkar Sveriges arbetare.

M och KD skapade dagens system, trots att de blev varnade. De har svängt nu för att det börjat påverka möjligheterna att vinna val.

Schyssta villkor – för alla

Inbjudan kommer i sista laget. Den socialdemokratiska regeringen har redan meddelat att den presenterar sitt lagförslag bara om några dagar. Det här systemet kommer att ändras. M och KD har klamrat sig fast vid det så länge att de blivit helt irrelevanta som förhandlingspartner.

Snart kommer Sverige vara ett land dit människor från hela världen kan komma för att arbeta — till schysta villkor. Det kommer förbättra livet för landets arbetare. Det kommer leda till minskad lönedumpning, fiffel och ekonomisk brottslighet. Och KD, M och SD kommer inte ha haft något med saken att göra.

Men tack för inbjudan.


Av Malin Ackholt

Förbundsordförande, Hotell- och restaurangfacket