Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M och KD: Nu lämnar vi energiöverenskommelsen

Di:s reporter Fredrik Björkman har träffat Lars Hjämlered (M) och Camilla Brodin (KD).
Möjligheter för ny kärnkraft måste skapas, för att säkra en trygg elförsörjning med låga utsläpp, skriver debattörerna.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Lars Hjälmered är närings- och energipolitisk talesperson för Moderaterna.
Camilla Brodin är närings- och energipolitisk talesperson för Kristdemokraterna.
Foto: PRESSBILD

Kärnkraften måste värnas för en trygg elförsörjning. Vi beklagar att regeringen inte är beredda att på ett seriöst sätt gå vidare i energipolitiken. Därför lämnar Moderaterna och Kristdemokraterna det energipolitiska samarbetet för att i stället söka stöd för en ny energipolitik i riksdagen, skriver Lars Hjälmered (M) och Camilla Brodin (KD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I juni 2016 slöts en överenskommelse om energipolitiken mellan fem av riksdagens partier. Moderaterna och Kristdemokraterna stod bakom uppgörelsen, som löste flera akuta problem. Den omedelbara risken att all kärnkraft skulle stängas av effektskatten undanröjdes. En utveckling av vattenkraften är ett annat exempel.

Under de senaste åren har nya frågor tillkommit på energimarknaden. Sverige behöver därför en ny energipolitik som svarar mot dagens utmaningar: Hur Sverige ska säkra välfärden och konkurrenskraften genom en långsiktig elförsörjning, men också hur vår energipolitik kan bidra till att minska Sveriges klimatavtryck.

Alla fossilfria kraftslag behövs

Industrin och transporterna måste minska utsläppen om Sverige ska kunna nå klimatmålen. Det kan vi klara genom en omfattande elektrifiering, men då behövs mer el. Enligt experter krävs så mycket som en 60-procentig ökning. För att klara klimatomställningen måste elen dessutom vara ren. Då behövs alla fossilfria kraftslag, alltså såväl kärnkraft som förnybar energi. 

Ett annat exempel på energimarknadens problem är hur Skåne i år har brottats med regionala elproblem, som har gjort att företag inte kunnat investera och växa. Här måste lösningar komma på plats. Det finns även ett behov av att utveckla det svenska elnätet och elnätsregleringen. Elmarknaden löser heller inte bristen på effekt och stödtjänster.

Miljö- och klimatministern: ”Väldigt allvarligt”

Sverige behöver en ny energipolitik

Det här är problem som den befintliga energiöverenskommelsen inte löser. Den är dessutom i praktiken helt genomförd. Nu saknas förslag för att lösa både kortsiktiga och långsiktiga energipolitiska problem. Sverige behöver därför en ny energipolitik.

Våra partier har under drygt sex månader krävt att regeringen omgående bjuder in alla riksdagens partier till förhandlingar för att nå en ny energiöverenskommelse. Vi har presenterat konkreta förslag till en ny inriktning på energipolitiken. 

Tre avgörande punkter

Regeringen har återkommit med förslag på förhandlingar, men det är uppenbart att man inte hörsammat våra krav. Det handlar framför allt om tre avgörande utgångspunkter för en ny energipolitik:

1. Ett nytt energipolitiskt mål

Det är uppenbart att det krävs mer el föra att klara klimatomställningen. Då måste alla fossilfria kraftslag bidra, inklusive kärnkraften. Målet för Sveriges energipolitik måste ändras till ett 100 procent fossilfritt elsystem, och inte uteslutande fokusera på förnybar el. 

2. Kärnkraften måste värnas

Ekonomiskt meningsfulla livstidsförlängningar av kärnkraft måste genomföras, och möjligheter för ny kärnkraft skapas, för att säkra en trygg elförsörjning med låga utsläpp.

3. Alla riksdagens partier ska bjudas in till förhandlingar

Vi har krävt att regeringen omgående bjuder in alla partier i Sveriges riksdag till energisamtal. Målet ska vara att i närtid nå en ny energiöverenskommelse.

Regeringen ändrar sig inte

I regeringens förslag till fortsatt hantering av energifrågan tillmötesgås inte våra krav. Regeringen har klargjort att de inte är beredda att ändra energimålet, och avser inte att säkra kärnkraftens roll för trygghet och klimat. Därtill vill de inte bjuda in samtliga partier till förutsättningslösa samtal i närtid. 

Vi beklagar att regeringen inte är beredda att på ett seriöst sätt gå vidare i energipolitiken. Därför lämnar Moderaterna och Kristdemokraterna det energipolitiska samarbetet för att istället söka stöd för en ny energipolitik i Sveriges riksdag.


Av Lars Hjälmered

Närings- och energipolitisk talesperson (M)

Camilla Brodin

Närings- och energipolitisk talesperson (KD)

Så kan kärnkraften utvecklas - hör experterna: