Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

M, KD och S röstade för prischock på fjärrvärme

Om inte parlamentets korkade beslut rivs upp i förhandlingarna med ministerrådet så kommer det här bli dyrt för fjärrvärmekunderna, skriver Emma Wiesner (C).
Foto: Eric VIDAL
Högdalenverket i Stockholm producerar el och fjärrvärme.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Fler och fler svenskar väljer fjärrvärme. 

Men det många inte vet är att M, KD, S, V och MP röstat för ett förslag som kan ge alla fjärrvärmekunder en obehaglig prischock, skriver Emma Wiesner (C), europaparlamentariker.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Sveriges väl utbyggda fjärrvärmenät är något vi ska vara riktigt stolta över. Det är en infrastruktur som ger oss stora fördelar och som värmer upp vårt kalla land på ett väldigt bra och effektivt sätt. 

Sedan elpriserna började skjuta i höjden har även intresset för fjärrvärmen ökat. 

I de södra delarna av landet, där elpriset varit som högst, har förfrågningarna om att få ansluta sig till nätet ökat med fyra till fem gånger. Det meddelar Öresundskraft i en artikel på Energinyheter.se. Även i mer nordliga delar av landet ökar intresset, både av ekonomiska anledningar och för att många önskar en stabil värmekälla.

Kan tvingas ändra energimix

De två största energikällorna för fjärrvärmen är biobränslen och avfall som bränns i värmeverken, men i framtiden kan energibolagen tvingas ändra sin energimix. För i mitten av september röstade tyvärr Europaparlamentet för att restprodukter från skogsbruket inte ska få räknas som hållbart. 

Vi pratar om det som kallas för grot – alltså grenar och toppbitar från skogsbruket. Enligt branschorganisationen Energiföretagen står restprodukterna för ungefär 20 procent av skogsbränslena i fjärrvärmen. 

Det här är anledningen till att det mycket olyckliga beslutet i Europaparlamentet kan leda till en prischock för den som sökt sig till fjärrvärmen, med hopp om att sänka sina kostnader.

De icke hållbara energikällorna ska nämligen, enligt beslutet, fasas ut och ersättas med andra källor – som är dyrare för energibolagen och därmed i slutänden också för kunderna.

Om inte parlamentets korkade beslut rivs upp i förhandlingarna med ministerrådet så kommer det här bli dyrt för fjärrvärmekunderna.

Centerpartiet röstade nej till förslaget i parlamentet. M, KD, S, MP och V röstade för och banade väg för denna kommande nya energichock för de svenska hushållen.

I grunden handlar förslaget om att bekämpa illegal avverkning i vissa europeiska länder och en felaktig syn på hur skogsbruk påverkar klimatet och biologisk mångfald. Men det är något som bör hanteras av nationell lagstiftning, vilket vi redan gör på ett bra sätt i Sverige.

Sveriges värmeförsörjning är till stor del helt förnybar just tack vare bioenergin i energisystemet, och i synnerhet fjärrvärmen. Vi kan inte klara omställningen till förnybar energi utan att bioenergin ges en självklar roll. Så i stället för en bra lösning för klimatet och trygg, prisvärd energi för hushållen, riskerar det att bli tvärtom.

Stort ansvar

Om inte parlamentets korkade beslut rivs upp i förhandlingarna med ministerrådet så kommer det här bli dyrt för fjärrvärmekunderna. 

Här har den svenska regeringen ett stort ansvar. Men kan vi lita på att ministrarna med ansvar för landsbygd och energi, som kommer från Kristdemokraterna, verkligen står på rätt sida här – efter att deras partikollegor röstat så galet i Europaparlamentet?

Kommer Peter Kullgren att backa den svenska skogen? Kommer Ebba Busch att skydda de svenska hushållen undan ytterligare en energichock? Det vore klädsamt med ett åsiktsbyte som gynnade Sverige, för en gångs skull.


Av Emma Wiesner (C)

europaparlamentariker

Så tänker Emma Wiesner (C) agera i Bryssel

Ur arkivet: Så tänker Emma Wiesner (C) agera i Bryssel.