Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

M har kidnappat kommittén – förslagen ökar rasismen

Vi kan ta fram en lagstiftning som ger trygghet för den som flytt krig och förtryck, och som säkrar rätten att leva med sin familj, skriver Christina Höj Larsen.
Foto: SHUTTERSTOCK
Christina Höj Larsen är migrationspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.
Foto: Denny Lorentzen

De förslag som ligger på bordet i migrationskommittén är till stor del skrivna av det blåbruna blocket.

Nu är S på väg att låta dem bestämma helt i sin absolut viktigaste fråga, skriver Christina Höj Larsen (V).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Arbetet i den migrationspolitiska kommittén har kidnappats av Moderaterna. Samtidigt som en global rörelse reagerar mot hur rasismen drabbar människor i vardagens alla delar, driver Moderaterna och det blåbruna gänget på för förslag som skulle öka rasismen i samhället och lämna människor på flykt i sticket.

Det är svårt att förstå varför Socialdemokraterna låter det ske. De förslag som ligger på bordet i migrationskommittén är till stor del skrivna av det blåbruna blocket. Samma gäng som S och MP-regeringen ville hålla borta från politiskt inflytande genom att sluta januariöverenskommelsen. Nu är S på väg att låta dem bestämma helt i sin absolut viktigaste fråga. 

Moderata käpphästar – möte efter möte

Migrationskommittén har stora och viktiga frågor att ta ställning till, under mycket kort tid. Direktiven är omfattande. Den nya lagstiftningen ska vara human, rättssäker och effektiv, se till att individuella skyddsskäl beaktas och att Sverige följer sina internationella konventionsåtaganden. Den ska dessutom vara förutsägbar och långsiktigt hållbar. Uppdraget är så stort och allvarligt att det borde räcka.

Det är S som avgör. Frågan är om de hellre vill fortsätta hjälpa M snickra på sin blåbruna valplattform.

Ändå är det inte någon av dessa viktiga frågor som kommittén lagt mest tid på. Istället har M – möte efter möte – fått dra runt sina signalpolitiska käpphästar i manegen. Utan hänsyn till att de saknar stöd i den omfattande kunskap som finns på området – och i en verklig majoritet i kommittén. 

Skjuter integrationen i sank

All kunskap visar att tillfälliga uppehållstillstånd, familjesplittring och inskränkningar i trygghetssystemen – det som M vill se mer av – leder till försämrad integration. Otryggheten av att inte veta hur länge man får stanna i det nya landet, eller var ens familj är, om de ens lever, gör det självklart svårare att fokusera på att lära sig språk eller söka jobb. 

De förslag som nu ligger på bordet kommer få svåra konsekvenser. Det är barnfamiljen från Syrien som splittras i åratal, den svårt sjuka från Afghanistan som inte kan få en livsnödvändig transplantation med ett tillfälligt uppehållstillstånd och barn som lever som papperslösa trots att de tillbringat hela sina liv i Sverige, som betalar priset för Moderaternas splittringspolitik. 

Vita kärnväljare berörs inte

Det blåbruna gängets förslag kommer även låta rasismen i samhället växa sig starkare. När de föreslår fler inre utlänningskontroller är det alla i vårt samhälle som anses se ut som asylsökande som kommer stoppas och kontrolleras, inte Moderaternas vita kärnväljare i överklassområdena.   

När de föreslår att asylsökande med avslag ska kunna få fotboja, även om de inte har begått brott, eller att nyanlända inte ska få ta del av samma välfärd som vi andra som lever här – då skapas nya klyftor mellan oss, mellan den som har rättigheter och den som inte har. Istället för att rättigheter är ett verktyg för jämlikhet blir de en belöning för de som lyckas.

Vad sysslar S med?

Uppenbarligen är Socialdemokraterna redo att gå M långt till mötes. Men ökad rasism är livsfarligt för samhället. En global rörelse ropar nu på rättvisa och slut på ojämlikhet och våld baserat på ursprung. S behöver vända blåbruna gänget ryggen och gå en annan väg. 

Vi kan i kommittén ta fram en rättssäker, effektiv, human och långsiktigt hållbar lagstiftning byggd på solidaritet och fakta. En lagstiftning som ger trygghet för den som flytt krig och förtryck, som säkrar rätten att leva med sin familj och som ger goda förutsättningar att etablera sig i vårt samhälle och bidra till det. Det är Socialdemokraterna som avgör. Frågan är om de hellre vill fortsätta hjälpa M snickra på sin blåbruna valplattform.


Av Christina Höj Larsen (V)

Migrationspolitisk talesperson

Uppgifter: C öppnar för stramare migrationspolitik: