M har frånsagt sig medmänskligheten

Alice Bah Kuhnke, EU-parlamentariker för Miljöpartiet.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/IBL
Tomas Tobé, EU-parlamentariker för Moderaterna.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT

Moderaternas mål är att lämna de som flyr krig, terror, klimatförändringar, fattigdom och förtryck därhän – och stänga dörren till Europa.

Säkert är det därför partiet, i hälarna på sin sturska storebror SD, vurmar så för den nya danska asylpolitiken, skriver Alice Bah Kuhnke (MP) i en slutreplik. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. Moderaternas Tomas Tobé hävdar att Miljöpartiets linje, där vi vill skapa lagliga vägar till Europa för människor på flykt, skulle vara anledningen till döden på Medelhavet. Detta blottar dels Tomas Tobés okunnighet i en av vår tids största utmaningar, men också hans populistiska retorik.

Hårdare gränser och högre murar kommer inte att få människor att stanna i utsiktslösa livssituationer. Det kommer bara göra att fler dör på vägen därifrån. 

Moderaternas egentliga mål

Om Tobé och Moderaternas mål med migrationspolitiken hade varit att stoppa människosmugglingen in i Europa och rädda liv, hade de stöttat vår linje. De hade i så fall arbetat med oss för att skapa lagliga vägar, exempelvis genom att utöka antalet kvotflyktingar eller ta fram humanitära visum. Men Moderaternas mål är tyvärr ett helt annat – nämligen att lämna de som flyr krig, terror, klimatförändringar, fattigdom och förtryck därhän, och stänga dörren till Europa.

Och säkert är det därför Moderaterna, i hälarna på sin sturska storebror SD, vurmar så för den nya danska asylpolitiken. 

Målet verkar vara att frånsäga sig medmänskligheten och ansvar för människor som tvingas på flykt undan problem som vi, i vår del av världen, drivit på och i vissa fall skapat. Att Moderaterna vill externalisera EU:s migrationspolitik ytterligare är därför föga förvånande. 

Djupt oansvarigt

Att gå så långt som Tomas Tobé, att i brist på svar om varför han vill låta rättssystemen falla, skylla EU:s trasiga migrationspolitik på oss gröna, när han själv företräder den dominerande partigruppen, både i EU-parlamentet, bland medlemsländerna i rådet och i EU-kommissionen talar förvisso för sig självt, men är också djupt oansvarigt. De svenska Moderaterna drar sig uppenbarligen inte längre för något.


Av Alice Bah Kuhnke (MP)

EU-parlamentariker