M gjorde ingenting för att stoppa svenska IS-krigare

Kenneth G Forslund (S), ordförande utrikesutskottet.
Foto: PRESSBILD
Fredrik Lundh Sammeli (S), ordförande justitieutskottet.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Johan Forssell (M).
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Moderaterna gjorde under sin regeringstid ingenting för att stoppa svenska IS-resenärer, skriver Kenneth G Forslund (S) och Fredrik Lundh Sammeli (S).
Foto: UNCREDITED / AP MILITANT WEBSITE

Vår tydliga linje är att de svenskar som rest ned till Syrien för att delta i terrorsekten IS krig ska straffas för sina handlingar. 

Det finns inga nämnvärda skillnader mellan Socialdemokraterna och Moderaterna på denna punkt förutom att vi agerar när vi har regeringsmakten – medan Moderaterna valde att inte göra det, skriver Kenneth G Forslund (S) och Fredrik Lundh Sammeli (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Terrorism ska bekämpas med alla till buds stående medel. I dag har Sverige den strängaste terrorbrottslagstiftningen någonsin. Så gott som alla skärpningar har skett sedan den socialdemokratiskt ledda regeringen tillträdde 2014. Terrorresor har kriminaliserats, det är förbjudet att finansiera terroristorganisationer och ta emot terrorutbildning.

Regeringen har även sett till att kriminalisera samröre med terroristorganisationer. Regeringen har också gett polisen möjlighet till hemlig dataavläsning, vilket gör det lättare att avslöja terrornätverk. Dessutom har både Säpo och Polisen fått större resurser än någonsin. Ytterligare lagskärpningar är på gång. 

Moderaterna gjorde ingenting

Under Moderaternas regeringsperiod hände i praktiken ingenting när det gäller kampen mot terror. Det var fortfarande tillåtet att resa för att delta i en terrororganisation hösten 2014. Trots att många reste ned under de sista åren med den moderatledda regeringen hade arbetet inte ens påbörjats. Inte heller hade man gjort något av utredningen om utökad möjlighet till hemlig dataavläsning, ett viktigt verktyg i kampen mot terror. Man kan undra varför Moderaterna och specifikt Johan Forssell, som planeringschef åt Fredrik Reinfeldt, inte agerade.

Terrorsekten IS fruktansvärda övergrepp måste utredas och ansvar utkrävas. Offren förtjänar rättvisa. Sverige har stöttat och kommer att fortsätta att stödja arbetet med att samla in bevis för framtida rättsliga åtgärder på plats. 

Skapar konflikt där det inte finns någon

Sverige är ett av de länder som uttryckt det starkaste stödet för det lokala självstyrets ambition att om möjligt lagföra brottsmisstänkta kvinnor på plats. 

När svenska medborgare som har vistats i lägren kommer till Sverige är våra myndigheter väl förberedda. De har god beredskap för att säkerställa ett kontrollerat mottagande av såväl kvinnor som barn. Eventuella brott måste utredas, och barnen måste tas om hand. Ett antal kvinnor har delgivits misstanke om brott. Ett flertal förundersökningar pågår. Säpo har beredskap för att följa återvändarna och ingripa om det behövs.

Det är tröttsamt att se hur Moderaterna försöker skapa en politisk konflikt där det egentligen inte finns någon. Kampen mot terrorismen är en alltför viktig fråga för att utnyttjas som partipolitiskt slagträ.


Av Kenneth G Forslund (S)

Ordförande utrikesutskottet 

Fredrik Lundh Sammeli (S)

Ordförande justitieutskottet