Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M driver på för att skydda journalister

Karin Enström (M), ordförande i konstitutionsutskottet.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
Johan Forssell (M), rättspolitisk talesperson.
Foto: FREDRIK WENNERLUND
Lotta Finstorp (M), kulturpolitisk talesperson.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

I sin artikel försöker Fredrik Lundh Sammeli och Lawen Redar (S) skapa polarisering genom att måla upp en bild av Moderaterna som ett parti som förbiser det viktiga arbetet mot hat och hot mot journalister. 

Det är en direkt felaktig beskrivning och ett djupt ansvarslöst grepp som i slutändan riskerar att reducera ett av demokratins fundament till politisk positionering, skriver Karin Enström, Lotta Finstorp och Johan Forssell i en replik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Sverige har en lång tradition av att stå upp för journalistiken både nationellt och internationellt. Det är något vi ska vara stolta över och något vi måste fortsätta värna. Den fria åsiktsbildningen är en del av grunden för Sveriges demokratiska styrelseskick. Vikten av att mediepolitiken har en tydlig koppling till hur tryck- och yttrandefriheten fungerar, inte bara konstitutionellt, utan också i praktiken kan inte understrykas nog. Därför har Moderaterna under flera års tid drivit på i riksdagen om ett bättre skydd för journalister och medieredaktioner.

Hot och trakasserier

En rad undersökningar som har gjorts genom åren visar att många journalister och medieredaktioner är utsatta för hot och trakasserier. Detta är naturligtvis bekymmersamt och måste tas på största allvar. Att stå upp för tryck- och yttrandefriheten handlar inte bara om att stoppa politiskt förtryck. Staten har ett ansvar för att förebygga och stoppa hot och våld som enskilda och organisationer riktar mot dem som utnyttjar dessa friheter. 

För att hindra en utveckling där den fria åsiktsbildningen hotas av självcensur och minskad attraktivitet för det journalistiska yrket är det centralt att såväl det förebyggande arbetet mot hot, våld och andra olagliga angrepp mot journalister och medieredaktioner samt det repressiva arbetet utvecklas.

Viktig granskning riskeras

Samtidigt är det allvarligt vem som än blir utsatt för hot, våld och trakasserier. Hot mot domare, poliser och journalister gör att vi riskerar att få ett samhälle där makten granskas allt sämre, ett uddlöst rättsväsende och ett tystare demokratiskt samtal. 

Vi välkomnar därför den nya lagstiftningen som trädde i kraft vid årsskiftet om ett förstärkt skydd för blåsljuspersonal. Men även i denna fråga har Moderaterna drivit på och i riksdagen uppmanat regeringen att agera.

Alla ska känna sig trygga på jobbet

Samhällets reaktioner på den här typen av angrepp måste vara tydliga. Det handlar både om att skydda personer som har samhällsviktiga uppgifter och om att värna respekten för rättsstaten och demokratin. 

I Moderaternas Sverige ska alla kunna känna sig trygga på jobbet och brott mot detta måste alltid straffa sig.


Av Karin Enström

Ordförande konstitutionsutskottet (M)

Lotta Finstorp

Andre vice ordförande kulturutskottet och kulturpolitisk talesperson (M)

Johan Forssell

Rättspolitisk talesperson (M)