"M, C och KD måste tänka om"

M, C och KD måste tänka om, skriver Helene Odenjung (FP).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I dagarna träffades 2 000 skolpolitiker och tjänstemän från landets 290 kommuner i Skolriksdag 2013. Skolans utmaningar och lösningar har diskuterats och debatterats. Men den främsta frågan, vem som ska styra skolan, har inte diskuteras.

För 20 år sedan överfördes ansvaret för skolan till landets kommuner. Kommunaliseringens tillskyndare hoppades att eleverna skulle lära sig mer när reformen hade genomförts. Så blev det inte. I stället har skolresultaten försämrats. Att påbörja arbetet med att återförstatliga skolan borde vara regeringens nästa logiska steg. Enligt en dagsfärsk Sifo-undersökning tycker 46 procent av de tillfrågade att skolan ska vara ett statligt ansvar.

Folkpartiet och utbildningsminister Jan Björklund har varit tydlig med färdriktningen. För att skapa en likvärdig skola över hela landet krävs ett statligt ansvar.


Det skiljer 50 000 kronor per elev mellan de kommuner som satsar mest på grundskolan och de som satsar minst. Dess effekter har jag och mina folkpartistiska kolleger i Malmö och Gävle, Ewa Bertz och Per-Åke Fredriksson, sett i våra respektive kommuner. Bostadsort ska inte vara avgörande. Skolan ska vara lika bra både i Malmö och i Gävle.

Om övriga allianspartners menar allvar med att vilja skapa en likvärdig skola, kan inte Moderaterna, Centern och Kristdemokraterna blockera ett återförstatligande av skolan.

Det är dags att ansluta sig till Folkpartiets linje så att våra elever får den likvärdiga skola de förtjänar.


Helene Odenjung

FP, är kommunalråd i Göteborg och 1:e vice partiordförande i Folkpartiet.