Rasmus Törnblom, MUF:s förbundsordförande, och Anna Kinberg Batra, Moderaternas partiledare. Foto: Jonas Loveus/Lisa Mattisson
Rasmus Törnblom, MUF:s förbundsordförande, och Anna Kinberg Batra, Moderaternas partiledare. Foto: Jonas Loveus/Lisa Mattisson

(M) bygger murar – i stället för att riva dem

Publicerad

I dag ändrades hastigt och oväntat kursen för Moderaternas migrationspolitik. Övergången från permanenta till tillfälliga uppehållstillstånd är ur integrations- och jobbperspektiv fel väg att gå.

Det skickar en signal till människor som flyr att i Sverige befinner man sig på nåder, inte för att kunna starta ett nytt liv. Det här blir den viktigaste striden inför partistämman i höst, skriver MUF:s förbundsordförande Rasmus Törnblom.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

För mig är öppenheten en avgörande värderingsfråga. Jag började den här veckan med två dagars praktik på boenden för ensamkommande flyktingbarn i Rosengård och Falsterbo. Barn och unga som utan familj och trygghet har tillbringat månader flyendes över några av världens farligaste platser och dödens hav. Det är människor som i stark stress och med hot mot det egna livet ger sig ut på en flykt med ett tydligt mål: En fristad och möjligheten till ett nytt liv.

 

Det är förväntningarna om en fristad, ett liv bättre än det de kom ifrån, jobb, självständighet och frihet som Sverige måste klara av att möta. Men det är ingenting som sker av sig självt. Det är inte heller någonting som sker genom att möta de som flyr hit med besked om att de är här på nåder, att deras tid här ska omprövas. Osäkerheten som kommer av flykt och oro för familjemedlemmar kvar i krigszoner är tillräcklig för att knäcka många. Att dessutom behöva oro sig för att få stanna i Sverige stärker inte integrationen.

 

Istället för att fokusera på tillfälliga uppehållstillstånd borde Moderaterna fokusera på välkomnandet till Sverige. Här ska människor mötas med förväntningar om ansvar för och deltagande i sitt eget livsöde. Här har Sverige också ett ansvar för att inte bara värna asylrätten utan också människovärdet. Människor som kommer hit ska mötas med förutsättningar för jobb. Här måste flyktingvälkomnandet bli mer likvärdigt.

 

Vart en flykting kommer i Sverige spelar alldeles för stor roll för hur bra integrationen kommer att gå. Jag märkte det på två dagar i Rosengård och Falsterbo. Det märks i statistiken. Här behöver Moderaterna gå fram med tydliga krav på kommunerna om en fördelning som utgår ifrån möjligheterna för den nyanlände att komma i jobb och integreras så snabbt som möjligt. Det skulle vara ett betydligt bättre förslag för att stärka jobbkopplingen i integrationsprocessen.

 

Moderaterna är och ska vara Sveriges arbetarparti. Fokusera på samhällsproblemen. Vår tids största samhällsproblem är utanförskapet som drabbar min ungdomsgeneration och människor som kommer till Sverige senare i livet. Svårigheterna att komma i arbete, få bostad och bli självständig bottnar i omoderna strukturer skapade av och upprätthållna av politiker. En gammal arbetsmarknadslagstiftning som inte har hängt med, regleringar på bostadsmarknaden, alldeles för få möjligheter till ett första jobb och höga skatter på människor med små inkomster.

 

Det är detta som är Sveriges murar mot omvärlden. De finns på arbetsmarknaden och bostadsmarknaden. Just nu pressar Moderaterna människor att försöka ta sig in över dessa murar. Utan att själva ta ansvaret för riva dem. Så kan inte Sveriges arbetarparti agera.

 

Rasmus Törnblom, förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag