"Lyxfällans" programledare Patrick Grimlund och Magnus Hedberg städar i svenskars ekonomi. I verkligheten har närmare 40 procent av skuldsaneringsgäldenärerna hemmavarande barn, skriver Lotta Johnsson Fornarve (V).
"Lyxfällans" programledare Patrick Grimlund och Magnus Hedberg städar i svenskars ekonomi. I verkligheten har närmare 40 procent av skuldsaneringsgäldenärerna hemmavarande barn, skriver Lotta Johnsson Fornarve (V).

"Lyxfällan" förmedlar fel bild av fattigdom

Publicerad

I "Lyxfällan" symboliseras överskuldsättning av kvinnor som köper för många handväskor. Våga se hur fattigdomen verkligen ser ut i dessa familjer och inför en barnkonsekvensanalys, skriver Lotta Johnsson Fornarve.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Vad händer med barnen till de överskuldsatta föräldrarna, de så kallade evighetsgäldenärerna? Är barnen skyldiga till att föräldrarna blivit sjuka, arbetslösa eller har tagit en ekonomisk risk som inte rimmade med deras möjligheter?  

Vad händer med vår medmänsklighet och förståelse när program som "Lyxfällan" framställer ett allvarligt samhällsproblem som frågan om slösaktiga unga kvinnor som köper för många handväskor?

Kalle, 8 år, bor sedan flera månader med sin pappa på ett härbärge sedan Kronofogden sålt deras tvåa på exekutiv aktion för att betala Kalles pappas skatteskuld. Rörfirman gick omkull när pappan drabbades av cancer, han fick flera betalningsanmärkningar och sattes även i personlig konkurs, vilket i praktiken innebär att Kalle och pappan ska leva på mindre än socialbidragsnormen. Afsaneh, 13 år, har en mamma som jobbar deltid på en näröppet-butik. Pengarna räcker knappt till mat och hyra och hon har även gått i borgen för ett lån till sin exman. Nu kräver banken mamman på återbetalning av lånet. Till slut tar hon i desperation ett sms-lån men har inte råd att betala räntan, hamnar hos Kronofogden och sätts i personlig konkurs. Hon har begärt skuldsanering men inte fått besked om det än.

Hur ser vi på fattigdomen i samhället? Vem står egentligen i skuld? Vem är det som slösar? I programmet "Lyxfällan" får framför allt unga kvinnor symbolisera den som är självförvållat fattig på grund av bristande ekonomisk kontroll och slarv.

Programmet innehåller ingen kritik av strukturer eller system, till exempel hur det kan komma sig att en person utan inkomst beviljats kredit av det stora kreditkortsföretaget. Dramaturgin är att kvinnorna, och några yngre män, konsumerar över sin klass och måste disciplineras. Det är inga barn med i "Lyxfällan". Det skulle bli svårare då.

I ett samhälle med allt skevare fördelning, där direktörer från SCA nyligen avslöjats för jakt och shoppingresor med privatjet för mångmiljonbelopp, och där FN nyss gett Sverige en reprimand för att barns rättigheter är eftersatta på en rad områden, vill Vänsterpartiet lyfta kravet på en barnkonsekvensanalys när det gäller överskuldsatta familjer.

Lotta Johnsson Fornarve

Över 100 000 personer har funnits i Kronofogdens register i 20 år eller mer och tvingas leva på existensminimum. Överskuldsättning kostar enligt Kronofogden samhället 30-50 miljarder kronor årligen i form av ökad ohälsa bland de skuldsatta. Tyvärr har de utredningar som gjorts om överskuldsättning inte tillräckligt analyserat vilka konsekvenserna blir för alla de barn och unga som lever under mycket knappa ekonomiska omständigheter under många år, kanske större delen av barndomen. Närmare 40 procent av skuldsaneringsgäldenärerna har enligt den statliga utredningen "Ut ur skuldfällan" hemmavarande barn. Många av dessa barn förvägras rätten att leva normala liv. De har inte råd att spela fotboll för att fotbollskorna är för dyra, eller gå i musikskola för att avgiften är för dyr, gå och fika med kompisar, gå på bio eller andra fritidsaktiviteter som kostar pengar.

Per Bolund (MP), finansmarknads- och konsumentminister har lovat att regeringen kommer att ta tag i frågan och komma med förslag till åtgärder under året. Vänsterpartiet menar att det är av största vikt att regeringen då särskilt undersöker situationen för alla de barn som lever i överskuldsatta familjer. Barnombudsmannen har i samband med tidigare utredningar framfört kritik mot att barnens rättigheter inte blivit tillräckligt belysta. Vi anser att socialbidragsnormen ska gälla även i dessa familjer och när man utreder en familjs överskuldsättning bör även barnen komma till tals och få rätt att beskriva sin egen situation.

FN:s konvention om barnets rättigheter (barnkonventionen) fastslår att alla barn utan åtskillnad ska tillförsäkras rättigheterna i barnkonventionen. Det måste även gälla barn till evighetsgäldenärerna.

Vänsterpartiet accepterar inte den förvrängda problembild som presenteras i program som "Lyxfällan". Våga se hur fattigdomen verkligen ser ut i de här familjerna, och börja med barnen.

 

Lotta Johnsson Fornarve (V),

riksdagsledamot

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag