INSIDER. "I USA har jakten på en rättvisare marknad resulterat i att den federala polismyndigheten, FBI, nu tagit hjälp av skådespelaren Michael Douglas. Syftet är att uppmana allmänheten att tipsa om olaglig insiderhandel. Douglas anlitas eftersom han spelade den girige klipparen Gordon Gekko i Wall Street-filmerna", skriver Erik Lidén. Foto: 20th Century Fox/Splash News
INSIDER. "I USA har jakten på en rättvisare marknad resulterat i att den federala polismyndigheten, FBI, nu tagit hjälp av skådespelaren Michael Douglas. Syftet är att uppmana allmänheten att tipsa om olaglig insiderhandel. Douglas anlitas eftersom han spelade den girige klipparen Gordon Gekko i Wall Street-filmerna", skriver Erik Lidén.  Foto: 20th Century Fox/Splash News

Lyssna på Gordon Gekkos varningar

Publicerad
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Låt oss göra det klart direkt. Småspararen är alltid i ett informationsunderläge på börsen. Det är med börsen som med marknaden för begagnade bilar - en av parterna vet alltid mer. På börsen vet bolagens insiders, cheferna och huvudägarna, mest.

I USA har jakten på en rättvisare marknad resulterat i att den federala polismyndigheten, FBI, nu tar hjälp av skådespelaren Michael Douglas. Syftet är att uppmana allmänheten att tipsa om olaglig insiderhandel. Douglas anlitas eftersom han spelade den girige klipparen Gordon Gekko i Wall Street-filmerna. Gekko drog sig inte för att använda insiderinformation för att berika sig själv på bekostnad av andra, eller som han sa i den första filmen 1987: "If you're not inside, you're outside", är du inte på på insidan så är du utanför.

I reklamfilmen från FBI varnar Douglas investerare från att ertappas med fingrarna i syltburken: "Filmen var fiktion, men problemet är verkligt. Samhällsekonomin blir allt mer beroende av integritet på de finansiella marknaderna. Om en affär verkar för bra för att vara sann, så är den förmodligen det också."

 

I USA är straffen redan kännbara för olaglig insiderhandel, men FBI:s senaste initiativ kommer sedan problemen ökat.

I Sverige innebär regelverket att en insider ska meddela finansinspektionen, FI, inom fem dagar efter en aktieaffär. Däremot är det inte olagligt för en insider att handla i den egna aktien, så länge de inte agerar på kurspåverkande information. Insiders aktieaffärer är också tillgängliga för allmänheten via FI:s insynsregister. Men vår insiderlagstiftning imponerar inte. Beviskraven är så höga att det i praktiken omöjliggör fällande domar.

Lärdomen om insiders är att de gör bra aktieaffärer, vilket är naturligt då de har bättre kunskap om bolaget än någon annan. De köper när de tycker aktien är billig och säljer när den är dyr. Eller som Gekko säger i den första Wall Street-filmen: "Greed is good", girighet är bra. Det är en vettig idé att som småsparare följa insiders "girighet" för att tjäna mer pengar. Det brukar löna sig.

I motsats till vad de flesta tror är det en mycket stark signal när insiders säljer. Det är också logiskt att en insider som säljer måste stå ut med jobbiga frågor från medier. Ett närliggande exempel på några som sattes i en sådan situation är VD Ola Rollén och storägaren Melker Schörling som gjorde stora försäljningar i Hexagon för ett år sedan.

Försäljningar av grundare i samband med en börsintroduktion är också ett dåligt tecken. Visst unnar vi grundaren att få "casha hem". Men som investerare undviker vi känslor och då är försäljningar av grundaren illavarslande. Det amerikanska bolaget Facebook är just nu på väg till börsen och det ryktas om värdering på 100 miljarder dollar. Jag skulle inte förvånas om grundaren Mark Zuckerberg säljer av en del på en hög värdering efter introduktionen.

 

Som investerare ska du alltid fråga dig: Om ledningen inte äger aktier, varför ska jag själv göra det? Den välkände amerikanske fondförvaltaren Peter Lynch sa en gång: "Insiders som äger aktier maximerar bolagets vinst; de som inte gör det maximerar sin egen ersättning."

Jag undrar vilka steg de svenska myndigheterna med ekobrottsmyndighetens generaldirektör Eva Fröjelin i spetsen tar för att minska de svenska småspararnas informationsunderläge. Riskerna måste minskas för att småspararna ska drabbas av otillbörlig insiderhandel.

 

Men så länge inga förändringar sker är mitt råd: Strunta i vad insiders säger - lyssna i stället när deras plånböcker talar.

ERIK LIDÉN

Erik Lidén är VD för fondbolaget Scientia, som har en förvaltningsmodell som följer insiders. Han har forskat vid Handelshögskolan i Göteborg kring hur väl insiders lyckas i sina placeringar

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag