Lyssna på Gordon Gekkos varningar

INSIDER. "I USA har jakten på en rättvisare marknad resulterat i att den federala polismyndigheten, FBI, nu tagit hjälp av skådespelaren Michael Douglas. Syftet är att uppmana allmänheten att tipsa om olaglig insiderhandel. Douglas anlitas eftersom han spelade den girige klipparen Gordon Gekko i Wall Street-filmerna", skriver Erik Lidén.
Foto: 20th Century Fox/Splash News

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Låt oss göra det klart direkt. Småspararen är alltid i ett informationsunderläge på börsen. Det är med börsen som med marknaden för begagnade bilar - en av parterna vet alltid mer. På börsen vet bolagens insiders, cheferna och huvudägarna, mest.

I USA har jakten på en rättvisare marknad resulterat i att den federala polismyndigheten, FBI, nu tar hjälp av skådespelaren Michael Douglas. Syftet är att uppmana allmänheten att tipsa om olaglig insiderhandel. Douglas anlitas eftersom han spelade den girige klipparen Gordon Gekko i Wall Street-filmerna. Gekko drog sig inte för att använda insiderinformation för att berika sig själv på bekostnad av andra, eller som han sa i den första filmen 1987: "If you're not inside, you're outside", är du inte på på insidan så är du utanför.

I reklamfilmen från FBI varnar Douglas investerare från att ertappas med fingrarna i syltburken: "Filmen var fiktion, men problemet är verkligt. Samhällsekonomin blir allt mer beroende av integritet på de finansiella marknaderna. Om en affär verkar för bra för att vara sann, så är den förmodligen det också."


I USA är straffen redan kännbara för olaglig insiderhandel, men FBI:s senaste initiativ kommer sedan problemen ökat.

I Sverige innebär regelverket att en insider ska meddela finansinspektionen, FI, inom fem dagar efter en aktieaffär. Däremot är det inte olagligt för en insider att handla i den egna aktien, så länge de inte agerar på kurspåverkande information. Insiders aktieaffärer är också tillgängliga för allmänheten via FI:s insynsregister. Men vår insiderlagstiftning imponerar inte. Beviskraven är så höga att det i praktiken omöjliggör fällande domar.

Lärdomen om insiders är att de gör bra aktieaffärer, vilket är naturligt då de har bättre kunskap om bolaget än någon annan. De köper när de tycker aktien är billig och säljer när den är dyr. Eller som Gekko säger i den första Wall Street-filmen: "Greed is good", girighet är bra. Det är en vettig idé att som småsparare följa insiders "girighet" för att tjäna mer pengar. Det brukar löna sig.

I motsats till vad de flesta tror är det en mycket stark signal när insiders säljer. Det är också logiskt att en insider som säljer måste stå ut med jobbiga frågor från medier. Ett närliggande exempel på några som sattes i en sådan situation är VD Ola Rollén och storägaren Melker Schörling som gjorde stora försäljningar i Hexagon för ett år sedan.

Försäljningar av grundare i samband med en börsintroduktion är också ett dåligt tecken. Visst unnar vi grundaren att få "casha hem". Men som investerare undviker vi känslor och då är försäljningar av grundaren illavarslande. Det amerikanska bolaget Facebook är just nu på väg till börsen och det ryktas om värdering på 100 miljarder dollar. Jag skulle inte förvånas om grundaren Mark Zuckerberg säljer av en del på en hög värdering efter introduktionen.


Som investerare ska du alltid fråga dig: Om ledningen inte äger aktier, varför ska jag själv göra det? Den välkände amerikanske fondförvaltaren Peter Lynch sa en gång: "Insiders som äger aktier maximerar bolagets vinst; de som inte gör det maximerar sin egen ersättning."

Jag undrar vilka steg de svenska myndigheterna med ekobrottsmyndighetens generaldirektör Eva Fröjelin i spetsen tar för att minska de svenska småspararnas informationsunderläge. Riskerna måste minskas för att småspararna ska drabbas av otillbörlig insiderhandel.


Men så länge inga förändringar sker är mitt råd: Strunta i vad insiders säger - lyssna i stället när deras plånböcker talar.

ERIK LIDÉN
Erik Lidén är VD för fondbolaget Scientia, som har en förvaltningsmodell som följer insiders. Han har forskat vid Handelshögskolan i Göteborg kring hur väl insiders lyckas i sina placeringar