Assisterat döende, där läkaren skriver ut en dödlig dos läkemedel som patienten själv sväljer, bör förespråkas, skriver Kajsa Dovstad. Foto: COLOURBOXAssisterat döende, där läkaren skriver ut en dödlig dos läkemedel som patienten själv sväljer, bör förespråkas, skriver Kajsa Dovstad. Foto: COLOURBOX
Assisterat döende, där läkaren skriver ut en dödlig dos läkemedel som patienten själv sväljer, bör förespråkas, skriver Kajsa Dovstad. Foto: COLOURBOX
Kajsa Dovstad är liberal skribent, läkarstudent och författare till Timbrorapporten om dödshjälp.Kajsa Dovstad är liberal skribent, läkarstudent och författare till Timbrorapporten om dödshjälp.
Kajsa Dovstad är liberal skribent, läkarstudent och författare till Timbrorapporten om dödshjälp.

Lyssna på folket: Inför dödshjälp i Sverige nu

Publicerad

Visst lidande kan ingen vård i världen lindra, trots det är stora delar av läkarkåren emot dödshjälp. 

Läkarna bör tänka om – de flesta argumenten mot dödshjälp håller inte, skriver rapportförfattaren Kajsa Dovstad.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | DÖDSHJÄLP. Föreställ dig följande: Du är mycket sjuk och ska snart dö. För varje dag som går blir du sämre. Allt det som tidigare gjorde livet värt att leva kan du inte längre göra. Du måste ta mycket mediciner för att slippa smärta, illamående och förstoppning. Du skulle vilja slippa den här sista tidens lidande och avsluta ditt liv lite tidigare. Men du får inte - dödshjälp är inte tillåtet i Sverige.

Politikerna vill inte utreda

Politikerna vill inte ens utreda frågan. Trots att en majoritet av svenska folket är för. Enligt en undersökning från Novus/Kit från december 2017 är 61 procent av svenskarna positiva till dödshjälp – bara 14 procent är helt emot. Politikerna borde lyssna på folket. I en ny rapport för tankesmedjan Timbro som släpps den 5 april, "Låt mig gå – en rapport om hur dödshjälp bör införas i Sverige", går jag igenom varför dödshjälp borde tillåtas i Sverige. Det finns helt enkelt få skäl att låta bli.

 

LÄS MER: Björn Ulvaeus vill göra dödshjälp lagligt: "Har sett mina föräldrars lidande på nära håll" 

 

I höstas kom Statens medicinsk-etiska råd ut med en kunskapssammanställning som går igenom forskningsläget. Den visar att de flesta argument som dödshjälpsmotståndare brukar använda inte håller.

Dödshjälp skadar inte förtroendet för vården

Dödshjälp ersätter inte bra vård i livets slutskede, den är ett komplement. Visst lidande – som att gradvis förlora sin självständighet – kan ingen vård i världen lindra. Varken minoriteter, ekonomiskt resurssvaga eller handikappade är överrepresenterade bland dem som får dödshjälp. Det finns heller inga belägg för att dödshjälp skadar förtroendet för sjukvården. Eller hindrar arbetet mot självmord. Att vilja avsluta livet strax innan man ändå ska dö är något annat än att ta sitt liv i förtid.

 

LÄS MER: Ann-Charlotte Marteus: Dödshjälp som välfärdsegoism

 

Det finns ganska mycket kunskap om dödshjälp. De senaste tjugo åren har dödshjälp legaliserats i länder som Nederländerna, Belgien, Schweiz, Kanada och i flera amerikanska delstater. De flesta svenska debattörer vill tillåta dödshjälp enligt den modell som finns i Oregon, USA. Till skillnad mot Nederländerna och Belgien tillåts där bara dödshjälp åt dödligt sjuka.

Jag argumenterar för att den kanadensiska lagstiftningen är bättre. I Kanada reserveras också dödshjälp åt dödligt sjuka men där kan större individuella hänsyn tas. Assisterat döende, där läkaren skriver ut en dödlig dos läkemedel som patienten själv sväljer, bör förespråkas framför eutanasi, där vårdpersonal utför den sista handlingen. Men i de fall där patienten inte klarar av att själv svälja vätska bör eutanasi kunna genomföras.

Dödshjälp behöver inte strida mot läkaretiken

Jag anser också att det ska krävas särskilda certifikat för läkare som ska bevilja dödshjälp. På så vis säkerställs att den del av läkarkåren som vill får tillräckliga kunskaper för att kunna fatta så viktiga beslut. Stora delar av läkarkåren är i dag emot dödshjälp. De bör tänka om. Dödshjälp kan visst vara förenligt med läkaretiken. När en dödligt sjuk patient vill lindra sina plågor genom att slippa den sista tidens lidande - varför ska det vara kategoriskt nej från läkarhåll?

I dag måste alla svenskar dö på naturens sätt. Svenska politiker brukar prata varmt om att människor ska ha makt över sitt eget liv. Den som är för frihet livets alla andra dagar borde också vara för det den sista. Det är dags att göra döden mer frihetlig och införa dödshjälp i Sverige.

 

Av Kajsa Dovstad

Liberal skribent och läkarstudent

Författare till rapporten "Låt mig gå – en rapport om hur dödshjälp bör införas i Sverige"

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag