Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Förbjud alla vilda djur på cirkus

Victoria Silvstedt. Foto: ERIK PENDZICH/REX/SHUTTERSTOCK
Foto: LEIF GUSTAFSSON
Foto: Shutterstock.
Foto: Privat

Hur kan man godkänna misshandel av elefanter, kameler, sjölejon och andra djur så att de ger upp och utför de cirkuskonster som de tvingas till? skriver modellen Victoria Silvstedt.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

World Happiness Report rankade nyligen Sverige som ett av de tio lyckligaste länderna i världen, och medan vår hälsosamma livsstil, oförstörda skogar, majestätiska sjöar och vår skärgård gör det möjligt för oss människor att vara lyckliga här så är det en helt annan sak för de djur som sitter i fångenskap i svenska cirkusar och det är svårt att föreställa sig ett värre ställe att bo på än här.   

Till skillnad från Nederländerna, Slovenien, Bolivia, Peru, Grekland, Paraguay, Colombia och Iran som alla har tagit beslutet att förbjuda cirkusar som har djur i burar, som kedjar fast dem och som bryter ner dem både fysiskt och psykiskt med spön, elchocker och andra vapen, så har vår regering valt att inte skydda djur från den här sortens misshandel.

Förra året skrev jag ett brev till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht a PETA:s och Djurens Rätts vägnar där jag påpekade att vår rådande lag, enligt vilken bara vissa sorters djur får användas i cirkusar, inte räcker. Det gör ont att tänka på alla de lejon, elefanter och andra djur som sedan dess har spenderat så många dagar i fångenskap och nekats ett naturligt liv utan lidande. 

 

LÄS MER: Nej, det finns inget "fint" och bra kött

 

Det finns ingen rationell förklaring till att förbjuda utnyttjandet av apor, rovdjur, giraffer, kängurus, rovfåglar, krokodiler, noshörningar, rådjur och strutsar, medan man ger godkännande att misshandla elefanter, kameler, sjölejon och andra djur tills de ger upp och utför de konster som de tvingas till.    

Elefanter är intelligenta sociala individer som skapar djupa relationer och bor i sammansvetsade matriarkat. De visar tecken på sorg, glädje, ilska och lekfullhet och deras minnesförmåga är legendarisk: elefanter går flera mil till vattenhål som de kommer ihåg från förr. Kameler, som också lever i grupper hälsar på varandra genom att blåsa på varandras ansikten. Sjölejon är blyga, djupt intelligenta, de bor i stora flockar och förflyttar sig ofta mellan interna grupper under olika faser i sina liv. 

Elefanter vill inte sitta på stolar och sjölejon vill inte stå på sina fenor och krama sin tränare

Elefanter vill inte sitta på stolar, kameler vill inte bli sjasade runt en cirkusarena och sjölejon vill inte stå på sina fenor och krama sin tränare. Genom att tvinga dem att genomföra dessa konster så visar cirkusarna att de inte alls bryr sig om djurens välbefinnande. 

Misshandeln är uppenbar även borta från arenan. 

Eftersom cirkusar alltid förflyttar sig från stad till stad så spenderar djuren sina liv i små, trånga burar i släpkärror med minimalt utrymme att stå och vända sig och helt utan möjlighet att ströva fritt, leka och finna en livskamrat. Nyfödda djur tas från sina mödrar tidigt för ett liv av lidande och misshandel. 

 

LÄS MER: De döda grisarna var inget undantagsfall - alla gör så här 

 

Sveriges Veterinärförbund belyste den här misshandeln när de sa att cirkusarna inte ens tillgodoser djurens mest basala behov. En del cirkusar har också erkänt att djuren lider. För fyra år sedan deklarerade Cirkus Scott, som haft djur i sin repertoar i 76 år, att de inte längre skulle använda djur eftersom två elefanter som uppträdde med dem hade slagits av deras tränare på Great British Circus.

Om det moraliska argumentet inte är tillräckligt för regeringen att göra det rätta och skydda alla vilda djur från att bli utnyttjade av cirkusar så borde det faktum att 76 procent av det svenska folket vill att vilda djur förbjuds från cirkusarna hjälpa till.  

De mått som World Happiness Report använde var generositet och frihet. Det kostar inte oss något att ge djuren det vi tar för givet, men för dem är det skillnaden mellan ett lyckligt liv och ett helvete.

 

Victoria Silvstedt

 Modell, skådespelerska och programledare