Foto: Joe Raedle
 Foto: Joe Raedle

"Lyssna inte på klimatförvirrarna"

Publicerad

The european science advisory council skrev nyligen att Europa mycket troligt kommer att drabbas mer frekvent av värmeböljor som dessutom kan vara längre och intensivare.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Att klimatsimuleringar tyder på ökad torka i Europa, samtidigt som stadsmiljöer troligen får fler översvämningar. Bland annat denna typ av väderhändelser beräknas ha tagit 140 000 liv i Europa sedan 1980, där värmeböljor haft störst inverkan på liv. Man bör dock komma ihåg att det är de fattiga delarna av värden som förväntas få de största problemen av den globala uppvärmningen.

Magnus Westerstrand.

Trots att runt 97 procent av de vetenskapligt publicerade artiklarna på klimatområdet håller med om att det nu sker en global uppvärmning och att vi är orsaken till den, finns det klimatförvirrare som vill ge sken av annat. Till exempel så sprider Wibjörn Karlén i Expressen den 23 december förvirring, genom att bland annat felaktigt påstå att ingen uppvärmning uppmätts de senaste 18 åren och att IPCC:s datorsimuleringar visar på ständigt stigande temperaturer.

Att rättvist bemöta dessa felaktigheter går inte på begränsat utrymme (googla uppsalainitiativet för bemötande). Den som kan läser förhoppningsvis den vetenskapliga litteraturen på området, tyvärr är det få som har bakgrund eller möjlighet att göra detta. Det som de flesta i stället kan göra är att fråga sig hur de skulle ha agerat om 97 av 100 cancerläkare sagt att man har en tumör. Hade man lyssnat på de tre som bortförklarat analysen med allt från fel på mätinstrument till diagnosmetoder, eller de 97 som trots allt säger att du har en tumör?  

Den globala uppvärmningen pågår, människan står för det enskilt absolut största bidraget, om detta råder det konsensus.

 

Magnus Westerstrand
Teknologie doktor tillämpad geologi

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag