Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Lyssna inte på klimatförvirrarna"

Foto: Joe Raedle

The european science advisory council skrev nyligen att Europa mycket troligt kommer att drabbas mer frekvent av värmeböljor som dessutom kan vara längre och intensivare.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Att klimatsimuleringar tyder på ökad torka i Europa, samtidigt som stadsmiljöer troligen får fler översvämningar. Bland annat denna typ av väderhändelser beräknas ha tagit 140 000 liv i Europa sedan 1980, där värmeböljor haft störst inverkan på liv. Man bör dock komma ihåg att det är de fattiga delarna av värden som förväntas få de största problemen av den globala uppvärmningen.

Magnus Westerstrand.

Trots att runt 97 procent av de vetenskapligt publicerade artiklarna på klimatområdet håller med om att det nu sker en global uppvärmning och att vi är orsaken till den, finns det klimatförvirrare som vill ge sken av annat. Till exempel så sprider Wibjörn Karlén i Expressen den 23 december förvirring, genom att bland annat felaktigt påstå att ingen uppvärmning uppmätts de senaste 18 åren och att IPCC:s datorsimuleringar visar på ständigt stigande temperaturer.

Att rättvist bemöta dessa felaktigheter går inte på begränsat utrymme (googla uppsalainitiativet för bemötande). Den som kan läser förhoppningsvis den vetenskapliga litteraturen på området, tyvärr är det få som har bakgrund eller möjlighet att göra detta. Det som de flesta i stället kan göra är att fråga sig hur de skulle ha agerat om 97 av 100 cancerläkare sagt att man har en tumör. Hade man lyssnat på de tre som bortförklarat analysen med allt från fel på mätinstrument till diagnosmetoder, eller de 97 som trots allt säger att du har en tumör?  

Den globala uppvärmningen pågår, människan står för det enskilt absolut största bidraget, om detta råder det konsensus.

 

Magnus Westerstrand
Teknologie doktor tillämpad geologi