Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lyssna inte på IOGT:s skrämselpropaganda

Tillåten gårdsförsäljning skulle stärka besöksnäringen i Sverige.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT NYHETSBYRÅN
Sofia Nilsson (C), ledamot i socialutskottet.

Lucas Nilsson och Magnus Jonsson från IOGT-NTO skriver att Sofia Nilsson (C) nonchalerar riskerna med gårdsförsäljning av alkohol. Men gårdsförsäljning blir inte ett hot mot folkhälsan bara för att IOGT säger det, svarar Nilsson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. Få frågor har utretts så grundligt och frekvent som gårdsförsäljning, nu senast för tredje gången på kort tid. Lucas Nilsson och Magnus Jonsson från IOGT-NTO skriver att jag nonchalerar riskerna med gårdsförsäljning av alkohol, men det är fel.

Lyssna inte på IOGT:s skrämselpropaganda

Jag har stor respekt för att IOGT:s huvudsakliga mål är en restriktiv alkoholpolitik men min roll är att lyssna in brett, inte minst på regeringens utredare och experter som konstaterar att riskerna med gårdsförsäljning är försumbara.

De slutsatserna borde Magnus Jonsson vara väl förtrogen med eftersom han, när han inte arbetar med politisk påverkan för IOGT, tjänstgör till vardags på Socialdepartementet och arbetar med regeringens strategi för politiken avseende alkohol m.m.

Den senaste gårdsförsäljningsutredningen föreslår ett kvantitetstak för köpare och konstaterar att förslaget inte märkbart bedöms påverka folkhälsan.

Nu ligger gårdsförsäljningsutredningen på samma departement och min förhoppning är att ansvarig minister Lena Hallengren inte lyssnar på IOGT:s skrämselpropaganda utan istället skickar utredningen vidare på remiss.

Gårdsförsäljning hotar inte folkhälsan

Sveriges restriktiva alkoholpolitik ska värnas, det står Centerpartiet bakom. Men redan 2010 konstaterade regeringens utredare att gårdsförsäljning inte skulle medföra några negativa konsekvenser för folkhälsan och om så ändå blev fallet skulle det vara möjligt att minska de kvantiteter som säljs direkt till konsument.

Gårdsförsäljning blir inte ett hot mot folkhälsan bara för att IOGT säger det högt och ofta.

Den senaste gårdsförsäljningsutredningen föreslår ett kvantitetstak för köpare och konstaterar att förslaget inte märkbart bedöms påverka folkhälsan. Effekten är så liten att utredningen konstaterar att den svårligen skulle gå att urskilja från den årliga variationen.

Gårdsförsäljning handlar främst om att stärka besöksnäringens konkurrenskraft i hela landet. Gårdsförsäljning blir inte ett hot mot folkhälsan bara för att IOGT säger det högt och ofta.

Av Sofia Nilsson (C)

Ledamot i socialutskottet