Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lurendrejarna som utnyttjar coronakrisen

Tidskriften Dagens Homeopati rekommenderar citrondrink mot coronaviruset.Foto: SHUTTERSTOCK
Anna Bergström är ordförande för Humanisterna.Foto: Mattias Lindbäck
Patrik Lindenfors är styrelseledamot i Humanisterna.

Charlatanernas tid är nu.

Försäljare av falska botemedel och förmedlare av falsk tröst står villigt redo att utnyttja den uppkomna pandemin för egen vinning och för att värva medlemmar till sina organisationer, skriver Patrik Lindenfors och Anna Bergström från Humanisterna.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I tider av oro slår charlatanerna till. Det är inget undantag den här gången. Att rädda och desperata människor låter sig luras är inte märkligt – är man rädd och desperat griper man efter vilka halmstrån som helst. Men man upphör aldrig att förvånas över lurendrejarnas samvetslöshet.

I den gångna helgen arrangerades bönekonferensen ”Nordens kallelsestund” trots myndigheternas avrådan. ”Om vi upplever att det är Guds vägledning att göra det här får han ta hand om konsekvenserna” kommenterade arrangören. Tidskriften Dagens Homeopati rekommenderar citrondrink och organiskt svavel för att stärka immunförsvaret inför corona, Katolska kyrkan i Sverige påpekar hjälpsamt att ”Corona hjälper oss att se vår mänskliga vanmakt och oförmåga” och Hela Pingsten tipsar om youtube-klipp, där ”flera helanden fångas av kameran i realtid”, som sällskap i coronatider.

Yoga och bajs

I Indien förespråkar ledande hindunationalistiska politiker homeopati, Ayurveda, yoga och ”koprodukter” (urin och kobajs) mot coronaviruset. I USA helar predikanter via tv, säljer kolloidalt silver via sin tv-shop samtidigt som Donald Trump förvärrar krisen genom kontraproduktiva åtgärder mest baserade på rasism och okunniga gissningar. Den ortodoxa kyrkan påstår att coronavirus inte smittar via nattvardskärl, men vallfartsorten i Lourdes, vars bad i normala fall sägs hela sjukdomar, stänger baden i epidemins spår. 

Kort sagt, försäljare av falska botemedel och förmedlare av falsk tröst står villigt redo att utnyttja den uppkomna pandemin för egen vinning och för att värva medlemmar till sina organisationer.

Tror sig sitta inne på sanningen

Det som driver dessa bluffmakare verkar i en del fall vara ren girighet, i andra fall bestämda åsikter grundade i en felaktig förståelse av hur världen fungerar, men förbluffande ofta en genuin tro på att sitta inne på en sanning som andra bara inte fattar. Man kan förstås fråga sig hur stor tilltro de som stängde baden i Lourdes har till sin egen verksamhet, men övertygelsen verkar ofta faktiskt genuin. (Hur det än är med den saken så går det givetvis fortfarande att handla Lourdes-vatten över nätet, bara 100 euro för en liter.)

Vill det sig riktigt illa kan det sluta i onödiga dödsfall.

En vanlig reaktion på sådan här verksamhet är att uppgivet rycka på axlarna. ”Låt dem hålla på.” Men då glömmer man att en sammankomst som ”Nordens kallelsestund” kan utgöra en samhällsfara. I Sydkorea smittade ”Patient 31” minst 37 personer med coronaviruset genom att delta i motsvarande sammankomster i sin kyrka, Shincheonji church of Jesus the temple of the Tabernacle of the testimony. I Iran misstänks myndigheternas ovilja att stänga ner de shia-muslimska vallfartsmålen ha varit en viktig del i varför landet drabbats så hårt.

Botemedlet är vetenskaplig kunskap

Man glömmer också bort de som blir lurade. Att bli svindlad att betala dyra pengar för verkningslösa ”botemedel” eller utlovade mirakel är inget att rycka på axlarna åt, utan rent kvacksalveri och lurendrejeri som slår till mot människor just då de är som mest sårbara. Vill det sig riktigt illa så att människor slutar förlita sig på vetenskap och beprövad medicin kan det till och med sluta i onödiga dödsfall.

Historieprofessorn och författaren Yuval Harari har formulerat det bra: ”För att besegra en pandemi krävs att människor litar på den vetenskapliga expertisen, på myndigheterna och på varandra. Det går inte att besegra pandemin med propaganda och isolering. Det verkliga botemedlet är vetenskaplig kunskap och globalt samarbete.”

 

Av Patrik Lindenfors 

Styrelseledamot i Humanisterna

Anna Bergström

Ordförande för Humanisterna