Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lundell bättre med alkohol

Mikael Löwengren anser att nykterheten har gjort Ulf Lundell till en sämre artist som förlorat känslan för fansen.Foto: Dan Lindberg
Nykterheten har gjort Ulf Lundell till en sämre estradör som förlorat känslan för fansen. Det anser Lundell-kännaren MIKAEL LÖWENGREN. Han är inte oroad av att Lundell efter att i många år ha varit hel-nykterist dricker vin igen.
Mikael Löwengren skriver: "Irritationen över publiken längst fram som ofta är berusad, stökig och högljudd har ökat genom åren och rena utbrott och verbala angrepp på konsertbesökare har tyvärr blivit vardagsmat."

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

”Det går att lära sig dricka igen” är rubriken på Aftonbladets ”exklusiva” intervju med Ulf Lundell. Först och främst så kan man ju fråga sig hur exklusiv en intervju med Ulf Lundell verkligen är i dagens läge.
Att Lundell också släpper ”bomber”, eller rättare sagt säger saker i förbigående som medierna gör till ”bomber” är inte heller något nytt. Det vet vi som följt honom genom åren.
Jag vet inte om han fortfarande inte tänker på att en enda liten mening kan bli så stor i kvällstidningarna att mediedrevet börjar gå eller om han helt enkelt är så naivt godtrogen att han aldrig lär sig att massmedia inte missar ett tänkbart scoop. Gång på gång matar han pressen med godbitar och gång på gång spyr han sedan sin galla över dem i böcker, sånger och från scenerna. Frågan är hur trovärdig gallan som kommer ut är.

Redan hösten 1995 förklarade Lundell i en tv-intervju att det finns två saker som man inte ska tala om i det här landet. Religion och alkohol. Det andligt orienterade albumet ”Evangeline” till trots så har han varit ganska sparsam med att prata om just den biten av sitt liv. Med undantag för några sekvenser i romanen ”En varg söker sin flock” och den alldeles nyligen TV4-sända intervjun med Lasse Bengtsson, där han faktiskt berättar om en specifik andlig upplevelse, så har denna bit levt en ganska undanskymd tillvaro.
Alkohol har det varit desto mer av genom åren. Till och med så pass mycket att Måns Ivarsson i sin kommande Lundell-biografi ”Vill du ha din frihet får du ta den” lite skämtsamt har fört statistik över hur många gånger alkohol nämns i varje roman.
Lundell beskriver i intervjun från 1995 hur båda dessa känsliga ämnen har vissa beröringspunkter, hur alkoholen i vissa lägen kan framstå som en slags andlig upplevelse varje fredag.

Det här är andra gången som Lundell ”återvänder” till alkoholen, åtminstone i mediernas strålkastarljus. Förra gången var ingen vacker syn då han sommaren 1991 genomförde en haltande och vinglande sommarturné med öl utportionerad i ”lagom” doser av managern Janne Gröning för att artisten överhuvudtaget skulle vara i stånd att uppträda. Vissa kvällar lyckades inte ens det och Lundell själv myntade det klassiska uttrycket ”En inställd spelning är också en spelning”. Helt klart är att någonting hände efter den turnén. Ulf Lundell blev nykter och ställde sig på scenen igen och var en annan människa. Precis som hösten 1988, den första helnyktra turnén, fick vi se en Ulf Lundell som den första en och en halvtimmen stod och tittade ner i golvet genom sina Ray Bans, tyst och inbunden. Irritationen över publiken längst fram som ofta är berusad, stökig och högljudd har ökat genom åren och rena utbrott och verbala angrepp på konsertbesökare har tyvärr blivit vardagsmat. Alltför ofta saknar man den glada, busiga och charmiga estradören från 1982 som har publiken i ett järngrepp trots att han med ett mjukt leende måste fyra av ett ”tyst nu grabbar” till de stökiga killarna vid scenkanten. Om denna personlighetsförändring beror på att Lundell har haft svårt att förlika sig med tanken på att inte kunna dricka eller om det är av andra orsaker är väl svårt att sia om, men han har ju vid flera tillfällen sagt att han sörjde att han aldrig hann börja botanisera bland de finare sprit- och vinsorterna innan han bestämde sig för att sluta dricka helt. Kanske är det längtan efter det som har fått honom att ta steget att börja dricka vin igen.
För egen del tycker jag att det är honom väl unt och jag önskar honom allt gott i livet tillsammans med Ulrika. Min kunskap om huruvida alkoholister kan eller bör återvända till ett måttligt drickande är inte den största men säkerligen finns det de som har visat att det går. Det är inte min sak att förmana Ulf Lundell om de risker som finns med det han gör. De tror jag att han känner till.
Då oroar det mig mer att han undergräver sin trovärdighet som offentlig person genom att föda medierna med den ena handen och slå på dem med den andra. Man ska inte leka med lejonets svans, Ulf.

MIKAEL LÖWENGREN
Mikael Löwengren är redaktör för tidningen ”Backstage - ett fanzine om Ulf Lundell” och har sedan 1985 sett 96 konserter med Lundell. Hans favoritlåt är ”Bente”.