Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

LUF: Här är våra krav för att gå till val med Liberalerna

Romina Pourmokhtari, förbundsordförande, Liberala ungdomsförbundet.
Erik Berg, 2:e vice ordförande, Liberala ungdomsförbundet.
Linnéa Bjärum, 1:e vice ordförande, Liberala ungdomsförbundet.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/F. WENNERLUND FREDRIK WENNERLUND

Svensk politik är allt för otydlig, så vi ska nu bidra med lite tydlighet. Vårt krav till Liberalerna är enkelt:

Anta röda linjer mot Sverigedemokraterna nu – eller gå till val utan oss, skriver Romina Pourmokhtari, Linnéa Bjärum och Erik Berg i Liberala ungdomsförbundet.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Röda linjer behövs nu. Tydlighet är i allra högsta grad en bristvara i politiken, något som Liberalerna kan bidra till att ändra på genom upprättandet av gränser som inte får överskridas av en framtida borgerlig regering. Målsättningen för Liberalerna måste vara att ta beslut om preliminära röda linjer så snart det bara går. Och arbetet måste börja nu – detta kräver Liberala ungdomsförbundet, LUF.

Den tydligaste röda linjen som finns – och den linjen som LUF alltid har förespråkat – är en linje mot Sverigedemokraterna i sig. Deras syn på samhället och på människor är oändligt mycket farligare än de utmaningar Sverige står inför i dag.

Tiden för den debatten är dock för tillfället över. Liberalerna har valt sin väg. Det som nu står mellan oss och nästa val är en närmast oändligt brant uppförsbacke. För att börja klättra denna backe krävs nu mer än någonsin ett enat parti.

Detta uppnås inte genom att bara ett par månader efter att beslutet om vägval tagits på Liberalerna partiråd, svika sitt ord om tydliga röda linjer. Det tycks finnas en ideologisk underutveckling inom partiet. Att man står så ostadigt på sina ideologiska ben att inte ens kvinnors rätt till sina kroppar, asylrätten eller den fria kulturen kan lyftas när frågor ställs om röda linjer är befängt. Självklart är hindret för att en borgerlig regering ska kunna genomföra liberal politik ETT parti, Sverigedemokraterna.

Nedan presenterar LUF fyra krav på röda linjer:

1. Asylrätten ska värnas.

LUF är missnöjda med samtliga förslag som innebär ett mer stängt Sverige. Men det finns minst sagt grader i helvetet. Flyktingfientlig politik får inte gå så långt som att tumma på asylrätten. Låter Liberalerna med sina mandat inskränka denna rätt vore det närmast marknadsföringsbrott att kalla sig Liberalerna - en röd linje måste dras vid asylrätten.

2. Kultur, medier, universitet och domstolar ska hållas fria från klåfingriga politiker.

Ytterkantspartier världen över har en sak gemensam. De ogillar de fria medierna, kulturen och universiteten. De är livrädda för andra världsbilder än deras egna. Dessutom är de villiga att offra mycket för att se yttrande- och tryckfriheter försvinna. Genom ett rättsväsende utan rättssäkerhet straffar man bort andra åsikter än extremisternas propaganda. Liberalerna kan inte annat än försvara dessa institutioners friheter till varje pris.

3. De skydd som kvinnor, HBTQ+-personer och Sveriges minoriteter har rätt till får inte röras.

Människor är olika. Det är ett faktum lika gammalt som människan själv. SD må vara villiga att med politiska medel ändra detta, och just därför behövs ett liberalt parti som försvarar alla gruppers rättigheter. De nationella minoritetsspråken, aborträtten, religionsfriheten och den anti-diskrimineringspolitik mot HBTQ+-personer som Liberalerna varit garanten för i Sveriges riksdag måste försvaras till varje pris.

4. Sveriges roll i världen får inte försvagas.

Vårt biståndsarbete, vårt viktiga deltagande i EU-samarbetet och våra fredsbevarande insatser hotas alltid av de ytterkanter som slutar bry sig om problemen bara för att de existerar bortom Sveriges gränser. Att stå upp för världens ofria och utsatta är ett liberalt arv att vara stolta över - den internationella solidaritet vi kämpat för i flera hundra år får inte gå förlorat.

Gå kraven till mötes – eller gå till val utan oss

Svensk politik är allt för otydlig. LUF ska nu bidra med lite tydlighet. Vårt krav till Liberalerna är enkelt: Anta röda linjer mot Sverigedemokraterna nu. Fastställ och komplettera dem gärna på landsmötet i november, men göm er inte bakom faktumet att det är lång tid dit. Vill man ha ett parti som kommer överens behöver man skapa förutsättningarna för det.

Från en tydlighet till en annan. Sker inte detta kan inte Liberala ungdomsförbundet med gott samvete kampanja för Liberal valvinst. Eftersom vi håller oss till vårt samvete uteblir vårt stöd när den oändligt branta uppförsbacken förr eller senare ska klättras. Det är bara att välja: gå till val med röda linjer, eller gå till val utan LUF.


Av Romina Pourmokhtari

Förbundsordförande, Liberala ungdomsförbundet

Linnéa Bjärum

1:e vice ordförande, Liberala ungdomsförbundet

Erik Berg

2:e vice ordförande, Liberala ungdomsförbundet